Uvoz radne snage

Kuhari iz Bangladeša dolaze raditi u BiH

Ponovni odlazak ugostiteljskih radnika na sezonski rad se očekuje već na proljeće sljedeće godine.
Gospodarstvo / Posao | 08. 11. 2021. u 08:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Ilustracija

Plaće konobara u Republici Srpskoj se kreću od oko 1.000 do 1.500 KM, dok plaće kuhara idu i do 2.500 KM, ali se bez obzira na to kuhari “uvoze” i iz Bangladeša.

Ipak, odljev ove radne snage, makar sezonski, je skoro nemoguće zaustaviti, zbog čega će možda doći i do zatvaranja pojedinih ugostiteljskih objekata, tvrde to Nezavisne novine.

Prema mišljenju poslodavaca iz ovog sektora, ponovni odlazak ugostiteljskih radnika na sezonski rad se očekuje već na proljeće sljedeće godine, zbog čega kvaliteta usluge u ovom sektoru u RS opada jer je sve veći broj radnika prekvalificiran.

Kako je Saša Trivić, predsjednik Udruge unije poslodavaca RS, kazao za Nezavisne, plaće u ugostiteljstvu u BiH se ne mogu usporediti s onima u Hrvatskoj, te da je izvjesno da će dio radnika već na proljeće otići na sezonski rad.

Kolege pokušavaju osigurati kuhare negdje iz inozemstva, čak i iz Bangladeša. Evidentno je da se traži ta radna snaga, ali je također vidljivo da pada kvaliteta usluge u našem ugostiteljstvu, rekao je Trivić, dodajući da se odlazak jednog dijela radnika neće zaustaviti, te da će to, nažalost, dovesti i do zatvaranja nekih ugostiteljskih objekata.

Jednostavno, bez europskih cijena nema ni europskih plaća. Malo gdje kod nas ima konobar kojem plaća nije oko 1.000 KM, a možda i više, plus neka napojnica i to je dovelo do toga da konobar primanjima prelazi radnike s fakultetom. A plaće kuhara se kreću od 1.300 KM do 1.800 KM, kazao je Trivić.

Naveo je da, i pored pristojnih plać u ovom sektoru, sve manji broj učenika upisuje Ugostiteljsku školu, zbog čega je većina ugostiteljskih radnika prekvalificirana.

Goran Kurtinović, član Upravnog odbora “Horeca”, rekao je za Nezavisne da su se s krajem ljetne sezone lagano stabilizirale potražnja i ponuda za konobarima, ali da se još traže kvalitetni kuhari…

Oni su otišli i ne vraćaju se, otišli su s ljetne na zimsku sezonu, tako da je to dugotrajni problem, rekao je Kurtinović, dodajući da su plaće ugostiteljskih radnika rasle i ovog ljeta, te da je potrebno da se trend rasta nastavi i dalje da bi uspjeli sačuvati radnike da ne odu na proljeće na sezonske poslove.

U ugostiteljskom sektoru korona i ove godine ostavlja tragove i bit će teško bez pomoći države. Potrebno je da se svi zajedno – i država i poslodavci i radnici – udružimo i probamo naći rješenje da bismo pola tih radnika sačuvali za iduće ljeto, inače ćemo biti u jako velikom problemu, smatra Kurtinović.

Istaknuo je da je također potrebno raditi na edukaciji radnika koji su ostali da rade ovog ljeta, jer su to mahom bili nekvalificirani radnici.

U nedostatku radne snage ove godine smo morali zapošljavati i one koji nemaju kvalifikacije u toj oblasti, a na nama je da sada kroz edukativne programe te i buduće radnike spremimo za ugostiteljski sektor, naveo je Kurtinović, dodajući da će se odluka da li će se udružiti i da li će biti razumijevanja za sve potrebe morati donijeti do proljeća iduće godine.

Naglasio je da još jedan problem predstavlja plaća u koverti: država traži da se ukidaju te koverte, te se zbog pritiska na poslodavce dolazi do začaranog kruga, jer, prema njegovim riječima, onda bi poslodavci morali smanjivati plaće da bi se pun iznos plate mogao isplatiti na račun.

Zlatan Tatić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS, kazao je da su kuhari koji su znali dobro raditi svoj posao otišli ili u Hrvatsku ili u Njemačku, gdje su plaće trostruko veće nego kod nas.

Ovdje je situacija takva da se radnici lagano vraćaju s primorja, ali je neizvjesno jer znamo da će to tako biti do ožujka ili travnja, kada će oni ponovo otići, a mi ćemo ostati bez radne snage, rekao je Tatić, ističući da se plaće konobara kreću od 700 do 1.500 KM, a plaće kuhara i do 2.500 KM.

Vidimo da, na primjer, građevinske radnike uvoze iz Turske, a kada je riječ o uvozu kuhara kod nas, možda bismo ih mogli uvoziti s Tajlanda. Sve više se priča o uvozu radnika pa bismo možda i kuhare mogli uvoziti iz Turske, naveo je Tatić za Nezavisne.

Kopirati
Drag cursor here to close