SAD

Korona virus neće izazvati veliku zabrinutost na tržištima nafte

OPEC i Međunarodna agencija za energiju (IEA) značajno su snizili prognoze rasta potražnje za naftom u ovoj godini kao rezultat smrtonosnog korona virusa.
Gospodarstvo / Posao | 14. 02. 2020. u 16:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki ministar za energetiku ne vjeruje da će utjecaj korona virusa (Covid-19) koji se pojavio u Kini izazvati veliku zabrinutost na tržištima nafte u svijetu, prenosi Anadolija.

Njegovi komentari su uslijedili ubrzo nakon što su i OPEC i Međunarodna agencija za energiju (IEA) značajno snizili prognoze rasta potražnje za naftom u ovoj godini kao rezultat smrtonosnog korona virusa.

“Mislim da ćemo pažljivo pratiti sve ono što se događa u vezi sa virusom. Još uvijek analiziramo ne samo virus kako bismo saznali više o njemu, već i same reakcije“, kazao je Dan Brouillette za “CNBC“.

Dodao je da će SAD pratiti što će kineske vlasti poduzeti u nadolazećem razdoblju u okviru borbe protiv korona virusa.

“Pratit ćemo hoće li kineska vlada moći obuzdati ili barem pomoći u suzbijanju širenja virusa. U ovom trenutku, iako primjećujemo neznatna smanjenja proizvodnje kao rezultat virusa, još uvijek nismo zabrinuti za njegov krajnji utjecaj“, rekao je Brouillette.

Novim tipom korona virusa, koji je otkriven u Wuhanu, u Kini, zaraženo je više od 64.400 ljudi širom svijeta. Usljed posljedica zaraze novim tipom korona virusa preminule su 1.384 osobe. Od toga, 1.381 na glavnoj teritoriji Kine, te po jedna u Hong Kongu, Filipinima i Japanu.

Na glavnoj teritoriji Kine zaražena je 63.851 osoba, u specijalnoj administrativnoj regiji Hong Kong 56, a u specijalnoj administrativnoj regiji Makao deset osoba. Na Tajvanu je novim tipom korona virusa zaraženo 18 osoba.

U Japanu su zaražene 254 osobe, Singapuru 58, Tajlandu 33, Južnoj Koreji 28, Maleziji 19, Vijetnamu 19, Njemačkoj 16, Australiji 15, SAD-u 15, Francuskoj 11, Velikoj Britaniji devet, Ujedinjenim Arapskim Emiratima osam, Kanadi sedam, Italiji tri, Indiji tri, Filipinima tri, Rusiji dvije, Španjolskoj dvije, Nepalu jedna, Šri Lanki jedna, Kambodža jedna, Belgiji jedna, Švedskoj jedna i Finskoj jedna.

Kopirati
Drag cursor here to close