Unatoč krizi

Korona pogodila i lovišta: Prihodi od stranih lovaca znatno umanjeni

Potpisani Ugovori o zakupu lovišta između Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije i lovačkih udruga
Gospodarstvo / Posao | 28. 07. 2020. u 10:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpisani Ugovori o zakupu lovišta između Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije i lovačkih udruga

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ, Ivica Brešić, proteklog je petka potpisao ugovor s predstavnicima lovačkih udruga na području Hercegbosanske županije za desetogodišnji zakup sportskogospodarskih lovišta Osječenica - Jadovnik, Ždralovac – Nuglašica, Orlov kuk, Kamešnica –Grabovica, Kovač-Ljubuša.

Jedna od tema ovog sastanka bila je i tekuća problematika gospodarenja lovištem s kojom se susreću ove lovačke udruge već dugi niz godina, a posebno u ovoj godini kada im je prihod od stranih lovaca znatno umanjen.

Na zahtjev koordinacijskog tijela - županijskog vijeća za lovstvo HBŽ i predstavnika lovačkih udruga, resorno Ministarstvo će zatražiti od Vlade HBŽ da sve korisnike sportsko gospodarskih lovišta oslobodi plaćanja zakupnine za lovnu 2020./2021. godinu, zbog nastale situacije s Covid-19 kako bi se lakše zadržala radna mjesta lovočuvara koji su stalno zaposleni u lovištu.

Osim toga korisnicima lovišta HBŽ nisu isplaćena sredstva u vrijednosti 50% lovno gospodarske osnove što je bila obaveza ove Vlade pa bi oslobađanje zakupnine za ovu godinu bio jedan od načina refundiranja troškova izrade LGO.

Lovačke udruge na području HBŽ trenutno zapošljavaju 11 lovočuvara dok korisnici gospodarskih lovišta u kraćem razdoblju imaju obvezu zaposliti minimalno po jednog lovočuvara što bi trebalo znatno utjecati očuvanju brojnog stanja divljači u lovištu.

Vrijednost sklopljenih ugovora između MPVŠ HBŽ i korisnika športsko gospodarskih lovišta iznosi 37.770 KM što je za ove lovačke udruge znatan iznos koji bi se mogao upotrijebiti u svrhu prehrane divljači ili nekog drugog ulaganja u lovište.

 

Kopirati
Drag cursor here to close