Konferencija

Kojim se uspjesima hvali ZZO u HNŽ

Direktor Zavoda Rade Bošnjak osvrnuo se na rad Zavoda zdravstvenog osiguranja i strateške projekte koji ovaj Zavod čine oglednim primjerom uspješnosti.
Gospodarstvo / Posao | 01. 10. 2022. u 12:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Zdravstveno osiguranje u sustavu zdravstva – uloga i izazovi" naziv je u subotu završene druge Konferencije Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a s međunarodnim sudjelovanjem.

Cilj Konferencije, kako je priopćeno, bio je predstaviti rad Zavoda zdravstvenog osiguranja i razmjenom iskustava potaknuti sudionike u sustavu zdravstva na pronalaženje inovativnih rješenja za učinkovitiji zdravstveni sustav.

Direktor Zavoda Rade Bošnjak osvrnuo se na rad Zavoda zdravstvenog osiguranja i strateške projekte koji, kako je navedeno u priopćenju za javnost, ''ovaj Zavod čine oglednim primjerom uspješnosti''.

Sustav upravljanja kvalitetom (SUK), Integrirani zdravstveni informacijski sustav (IZIS), Integrirani model plaćanja bolničke zdravstvene zaštite (DRG) i razvoj primarne zdravstvene zaštite (PZZ) s posebnim naglaskom na razvoj obiteljske medicine su projekti koje je Zavod uspješno proveo ili još uvijek provodi.  

Foto: PR / Konferencija ZZO-a

"Preduvjet svih promjena bila je uspješna provedba projekta uvođenja Sustava upravljanja kvalitetom što je osiguranicima omogućilo brži i kvalitetniji pristup svim pravima i uslugama iz zdravstvenog osiguranja. To je ono što ovaj Zavod izdvaja i čini drugačijim u odnosu na druge i zbog toga smo ponosni na naše projekte koje kao pozitivan primjer prepoznaje, kako domaća javnost, tako i primjerice Svjetska banka. Inače Zavod primjenjuje suvremeni model procesnog upravljanja uz balansiranu matričnu organizaciju i liderstvo čime teži biti poslovno izvrstan sukladno europskim kriterijima. Pred nama je još puno posla, a izdvojit ću dva osnovna dugoročna cilja – primijenjena funkcionalna integrirana zdravstvena zaštita i E-zdravstvo. Zato su nam potrebna vaša iskustva, vaša znanja i vaše vještine jer inovativna rješenja i učinkovitiji sustav oblikuju ljudi od struke i znanosti, a to jeste vi", istaknuo je direktor ZZO-a.

Tijekom trodnevnog rada obrađeno je pet tematskih cjelina "Financiranje i ugovaranje", "Modeli plaćanja usluga bolničke zdravstvene zaštite po jedinici usluge", "Informatizacija zdravstvenog sustava- opseg i integriranost", "Kvaliteta i sigurnost" i "Učenje i razvoj u zdravstvu i zdravstvenom osiguranju.

Savjetnica za zdravstveno osiguranje u Zavodu zdravstvenog osiguranja HNŽ-a mr. sc. Ana Vidačak dr.med., je predstavila tematske cjeline Konferencije i istaknula kako, pored strateške suradnje s visokoobrazovnim ustanovama, i Konferencijom Zavod okuplja, sluša i dijeli znanja i iskustva s ljudima od struke i znanosti u cilju ostvarenja primarnog cilja Zavoda, a to je zadovoljan osiguranik.

U ime Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, supokrovitelja Konferencije, ministar, dr. sc. Goran Opsenica, je kazao kako je, na način na koji Zavod okuplja stručnjake iz oblasti zdravstvenog osiguranja, liječnike, stručnjake iz oblasti menadžmenta u zdravstvu, predstavnike akademske zajednice i sve druge zainteresirane, moguće prepoznati inovativna rješenja za učinkovitiji zdravstveni sustav.

Sudionici su imali prigodu čuti 23 predavanja i sudjelovati u pet panel rasprava uglednih stručnjaka iz zemlje i inozemstva, poput prof.dr. Klausa-Dirke Henkea, njemačkog sveučilišnog profesora ekonomije i člana Savjetodavnog odbora pri njemačkom Ministarstvu financija, potom prof.dr. Thomasa Luxa iz Njemačke, mag. Karmen Krom Kenk iz Zavoda za zdravstveno osiguranje Slovenije te brojnih drugih.

Kopirati
Drag cursor here to close