Iz svemira

Kinesko smeće zatvorilo europske aerodrome

U vjerojatnoj putanji nalaze se i zračni prostori Kanarskih otoka, Santa Maríe i Lisabona (Portugal), Madrida, Barcelone, Marseillea, Rima, Brindisija, Atene i Nikozije.
Gospodarstvo / Posao | 04. 11. 2022. u 11:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ostaci kineske rakete Dugi marš 5b (Long march 5b) koji bi danas trebali pasti na Zemlju prisilili su španjolske vlasti na privremeno zatvaranje zračnog prometa iznad nekoliko španjoskih zračnih luka.

Kako su izvijestili španjolski mediji, promet je na kraće vrijeme bio obustavljen u Barceloni, Tarragoni i Ibizi, što je utjecalo i na ostali zračni promet u Španjolskoj.

Zatvaranje je počelo 9:19 ujutro po lokalnom vremenu i bilo je predviđeno da traje oko 40 minuta, jer se očekuje da će u tom periodu ostaci kineske rakete prelijetati Španjosku.

Eurocontrol je izvijestio o ponovnom ulasku u atmosferu kineske rakete, a španjolski prijevoznik Iberia putem Twittera je upozorio da će to utjecati na njihove letove.

Zbog rizika povezanog s prolaskom svemirskog objekta CZ-5B kroz španjolski zračni prostor, letovi su potpuno ograničeni od 9:38 do 10:18 u Kataloniji i drugim dijelovima, izvijestila je Civilna zaštita Katalonije.

Posljednji izračuni europskog tijela zaduženog za nadzor svemira EUSST, upozoravaju da će ostaci rakete dvaput proći iznad Pirenejskog poluotoka, što ga čini mogućom točkom udara. U vjerojatnoj putanji nalaze se i zračni prostori Kanarskih otoka, Santa Maríe i Lisabona (Portugal), Madrida, Barcelone, Marseillea, Rima, Brindisija, Atene i Nikozije.

Podsjetimo, raketa je lansirana 31. listopada i u svemir je ponijela treći, posljednji dio, kineske svemirske postaje. Nakon što je uspješno dostavila treći modul, raketa je počela nekontrolirani povratak na Zemlju.

Kopirati
Drag cursor here to close