Najpopularnija u Europi

Kako je i zašto Bugarska postala raj za digitalne nomade iz cijelog svijeta!?

Jedna od najpopularnijih zemalja u Europi za digitalne nomade je Bugarska, koju smo posjetili ovoga ljeta i razgovarali sa digitalnim nomadima koji su došli živjeti i raditi u najstariju državu u Europi.
Gospodarstvo / Posao | 18. 08. 2023. u 10:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rad od kuće, odnosno rad na daljinu, dobio je na značaju tijekom pandemije koronavirusa.

Mnoge tvrtke prilagodile su rad na način da zaposlenici rade od kuće ili čak iz drugih zemalja.

Po završetku pandemije dosta se popularizirao način života koji se zove ''digitalni nomad'', a radi se o osobama koje svoj posao obavljaju na daljinu, iz druge države, dok vrijeme, osim za posao, koriste i za uživanje u putovanju.

Novi termin polako je ušao i u naše rječnike, digitalni nomadi su došli i u Mostar, a zemlje su dio turističke ponude počele prilagođavati upravo digitalnim nomadima.

Najstarija država Europe privlači digitalne nomade

Jedna od najpopularnijih zemalja u Europi za digitalne nomade je Bugarska, koju smo posjetili ovoga ljeta i razgovarali sa digitalnim nomadima koji su došli živjeti i raditi u najstariju državu u Europi.

Oni s kojima smo razgovarali kažu da Bugarska ima sve pogodnosti koje trebaju jednom digitalnom nomadu - superbrzi internet, dobru pokrivenost signalom u cijeloj zemlji, niske troškove života, ukusnu hranu, ljubazne domaćine te turističke atrakcije - od mora, do planina.

Ući ću u pojedinosti o tome zašto bi Bugarska trebala biti sljedeća na vašem popisu, od lokalnih delicija koje biste trebali probati i gradova koje biste trebali posjetiti, kao i najboljih mjesta za boravak i rad.

Među top 5 razloga zašto su odabrali Bugarsku za posjetu kao digitalni nomadi, naši sugovornici su istaknuli:

  • Niski troškovi života
  • Prelijepa prirode
  • Ukusna hrana
  • Superbrzi internet
  • Povoljni najam coworking prostora i stanova

Ako već niste znali, Bugarska ima niske troškove života u usporedbi s ostatkom Europe, što je čini iznimno pristupačnom destinacijom.

Aktivni odmor uz rad

''Osim što je povijesno bogata kulturom, Bugarska je blagoslovljena i prirodnim raznolikim krajolikom kojise sastoji od netaknutih rijeka, veličanstvenih planinskih vrhova i predivnih izvora. Kada ne radimo, vrijeme provodimo posjećujući planine'', kaže za Bljesak.info Michael Lutz, Nijemac koji je tri mjeseca odlučio provesti u Njemačkoj.

Dodaje kako je klima ugodna, a on i supruga uživaju u odličnoj hrani.

''Ovdje nikad nećete biti gladni, a sve će vam se svidjeti - od slanog, preko slatkog, do domaćih napitaka'', kaže sugovornik Bljeska.

Najbrži internet u EU

Potvrdio nam je kako Bugarska ima jednu od najbržih internet veza u Europi.

''Radili smo iz Francuske, Italije, Njemačke... i mogu vam potvrditi da je ovdje najbolja internet veza. Pokrivenost je odlična, a internet plaćamo nekih 15-ak eura mjesečno'', dodaje.

Sofija, kao glavni grad, sve više postaje središte za digitalne nomade. Coworking prostori niknuli su diljem Europe posljednjih godina, a ovaj koncept postao je jako popularan i u Bugarskoj. To je povezano s općom jeftinošću nekretnina u zemlji što ljudima olakšava osnivanje coworking prostora.

Jeftini coworking prostori

Daniel je naš drugi sugovornik, Irac, koji je odlučio ovo ljeto posjetiti Bugarsku kao digitalni nomad i kao turist.

''Ovdje za nekih 10-ak eura možete unajmiti radni stol u uredu, sa brzim internetom, priključkom na struju, a imate i popust ako uzmete to na duže vrijeme, plus dobijete popust na piće tijekom boravka. To je, u usporedbi sa ostakom Europe, smiješna cijena'', kaže Daniel za Bljesak.

U Sofiji postoji nekoliko izvrsnih coworking prostora za lokalne i međunarodne nomade, dok se Bansko također smatra pravim središtem digitalnih nomada s nizom pristupačnih coworking opcija. Bansko je posebno popularno zimi, s obzirom da se radi i popularnom skijalištu.

Lako do vize za digitalnog nomada

Bugarska je također olakšala dobivanje viza za digitalne nomade. Ako ste državljanin EU-a, u Bugarskoj možete ostati bez vize do tri mjeseca.

Ako pak želite ostati duže, morate podnijeti zahtjev za vizu D, što je viza za dugoročni boravak. Za nju se prijavljujete preko Bugarske agencije za zapošljavanje, a kad vam bude izdana u konzularnom predstavništvu vaše zemlje podnosite zahtjev za boravak u Bugarskoj kao digitalni nomad.

Od dokumentacije, uz fotografiju je potrebno sljedeće.

  • Dokaz da se sami možete financijski uzdržavati (npr. bankovni izvodi)
  • Zdravstveno osiguranje
  • Ugovor o najmu kao dokaz smještaja

Provjera može trajati do mjesec dana, a naši sugovornici ističu da je ovo relativno lako, s obzirom na administrativne prepreke koje digitalni nomadi imaju u drugim zemljama.

Kopirati
Drag cursor here to close