''Momci u crnom''

VIDEO | Kako je biti bodyguard u BiH?

Malo je onih koji obrate pažnju na ljude u crnom koji su oko njega i koji su spremni u svakom trenutku da reagiraju i riskiraju svoj život za život čovjeka kojeg štite.
Gospodarstvo / Posao | 06. 04. 2019. u 21:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bodyguard je posao koji se živi. Moraš ga voljeti i sve podrediti njemu. Ali, u svemu tome moraš biti svjestan opasnosti koja je uvijek tu, imati nesebičnu podršku obitelji i ljudi oko sebe. Javnost je uvijek fokusirana na dužnosnike koje gledamo na televiziji dok se šetaju ulicama našeg grada. Malo je onih koji obrate pažnju na ljude u crnom koji su oko njega i koji su spremni u svakom trenutku da reagiraju i riskiraju svoj život za život čovjeka kojeg štite.

Veliki profesionalci i maksimalno posvećeni onome što rade. Smatraju da na ovaj način štite i brane i zemlju u kojoj žive, a to je Bosna i Hercegovina, piše agencija Anadolija.

Foto: Agencija Anadolija / Pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH

Almir Šeta (49) jedan je od njih. Prepoznatljivo lice kada je u pitanju osiguranje VIP osoba. Dakle, domaćih ali i mnogih stranih dužnosnika. Ozbiljno i profesionalno lice koje ti daje dojam da ne postoji nikakva mogućnost doći do osobe koju osigurava.

U Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH je od prvog dana, od osnivanja, a prije toga radio je u različitim policijskim tijelima. Šeta je već 22 godine u službi građana i taj posao, kako je kazao za Anadoliju, nikada ne bi mijenjao.

Foto: Agencija Anadolija / Pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH

"Cijeli moj život je policija i cijeli moj život je bodyguard", ispričao je Šeta. Kao mladić je došao u policiju za bodyguarda i ostao 22 godine.

"To je najljepši posao na svijetu. To je posao koji se živi. Ništa drugo ne bi bilo toliko privlačno. Cijeli moj život je podređen poslu. Ali, kao što sam rekao, ja ovo ne radim, nego živim ovaj posao i to je preneseno i na moju obitelj, djecu i suprugu. To je ta ogromna podrška obitelj koja ti daje snagu da sve to završiš", poručio je Šeta.

Svako jutro, ispričao je, kada krene na posao izgrli se s obitelji i to ga drži dok se opet ne vide, a to nekada zna biti istog dana, a nekada i nakon nekoliko dana, piše Anadolija.

Foto: Agencija Anadolija / Pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH

"Opasnosti koju nosi ovaj posao moramo biti svjesni, u svakom trenutku. A ima i straha jer strah te drži, samo se budala ne boji", rekao je Šeta.

Smatra da realno uvijek postoji opasnost da se nešto dogodi, ali to je njegov izbor i on je svjestan i spreman na sve. U više od dva desetljeća, koliko se bavi ovim poslom, život mnogih domaćih i stranih dužnosnika bio je u njegovim i rukama njegove jedinice.

Foto: Agencija Anadolija / Pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH

"U posljednje vrijeme, kako sam u Direkciji, moja jedinica je osiguravala oko 320 izaslanstava, u kojima sam izravno i ja sudjelovao. Radili smo na osiguranju svih europskih ministara vanjskih poslova, premijera, predsjednika, svih svjetskih lidera koji su dolazili u BiH. Izdvojio bih bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona i suprugu Hilary, Svetog oca, ministra vanjskih poslova Rusije Lavrova, predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, britanske baronese, prinčeve Saudijske Arabije, egipatski šeici", rekao je Šeta.

Foto: Agencija Anadolija / Pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH

Naravno, tu su i visoki dužnosnici iz regije koje su osiguravali svaki put kada bi se našli u posjeti BiH.

"Ja predstavljam svoju državu - BiH, svoje kolege, sve ljude koji rade ovaj posao. E to je kodeks časti. To je trenutak kada vam neko povjeri svoj život. To je vrhunac ovog posla, kada ta osoba dođe, bude ovdje i ode, tada sam najsretniji. Otišao je i sve je bilo uredu. To je prelijep osjećaj. Strahovita je obaveza da zaštitim te ljude. Neke sada znam i privatno", poručio je Šeta.

Foto: Agencija Anadolija / Pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH

Ozbiljno i profesionalno lice koje imamo priliku vidjeti iza i pored mnogih visokih dužnosnika, u privatnom životu je drugačije. Od velikog policijskog profesionalca dolazimo do osobe koja vozi motor i pleše tango.
"Tu su sad nekakve krajnosti. Starije kolege me znaju i pod nadimkom Shakespeare. Policajac koji je pročitao Shakespearea. Ja sam i biker. Član sam motokluba policajaca, koji na svjetskoj razini broji oko 26.000 članova i sa suprugom redovito plešem tango. Sve je to neka druga strana mene, neki moj drugi život koji je opet podređen poslu jer sve to mogu iskoristiti u svom poslu", pojasnio je Šeta.

Foto: Agencija Anadolija / Pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH

Naveo je da su imali situaciju kada je morao plesati s kolegicom jer je plesala i štićena osoba i jer je morao biti u njenoj neposrednoj blizini.

"U suštini, trudim se da znam sve. Čitam jer nijedna osoba nije ista i onda ja pokušavam da naučim što više o zemlji iz koje ta osoba dolazi, o kulturi, o njemu osobno jer to mi olakšava posao", rekao je Šeta.

Pored osobne zaštite, za koju je prošao i obuku u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), obučen je i za pružanje prve pomoći u realnim uvjetima, dakle, u borbenim uvjetima, kontradiverzionalna zaštita...

Foto: Agencija Anadolija / Pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH

"Sve su to segmenti koji nam trebaju u našem poslu. Da ne kažem i segment bontona, ponašanja u diplomatskom koru. Mi smo prvenstveno policajci i moramo imati kontinuiranu policijsku obuku", ispričao je

Šeta, navodeći da svoje iskustvo i znanje prenosi na mlađe generacije, a nešto nauči i od njih.

Nikada nije razmišljao da se bavi nekim drugim poslom.

Foto: Agencija Anadolija / Pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH

"Punoljetstvo sam dočekao s oružjem. Kada bih imao priliku da ponovo biram, opet bih birao istu profesiju, zvanje. Ovaj se posao mora voljeti i živjeti", izjavio je Šeta.

Ima 20-godišnjem sina koji nije krenuo njegovim stopama, ali kroz osmijeh kaže da će to najvjerojatnije uraditi 13-godišnja kćerka.

"Ona je bodyguard i ona će najvjerojatnije krenuti mojim stopama. Naravno, moja djeca će uvijek imati moju podršku, neovisno što oni odaberu", rekao je Šeta, kojem je do penzije ostalo još oko tri, četiri godine.
Smatra da i nakon umirovljenja mora ostati u istom modu jer je svakom od njih to potrebno da bi dočekali starost i ostali u istom psiho-fizičkom stanju. Šetina supruga je, kako je kazao, njegov životni navigator.

"Moja mirna luka i moja podrška u svemu", poručio je on.

Školuju se u Mostaru

Ivica Bošnjak, zamjenik direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, podsjetio je da se radi o relativnoj mladoj ustanovi koja je nastala 2008. godine. 

"Osnovne nadležnosti su, između ostalih, komunikacija, suradnja i koordinacija s drugim policijskim tijelima i organima BiH, a u vezi s policijskim poslovima od međunarodnog značaja. Zatim, tu je i koordinacija, komunikacija i suradnja s međunarodnim organizacijama vezano za policijske poslove od međunarodnog značaja, osiguravanje i provođenje fizičko-tehničke zaštite objekata i lica, organa BiH, diplomatsko-konzularnih predstavnika", pojasnio je Bošnjak.

Foto: Agencija Anadolija / Ivica Bošnjak, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH

U Sarajevu djeluje jedinica za osiguranje DKP rezidencija, državnih objekata, domaćih VIP osoba, stranih DKP-ova, specijalna jedinica, zatim, tu su i odjeli za prikupljanje sigurnosne procjene, za KDZ pregled, operativni centar...

Starosna struktura osoba, koje žele pristupiti nekom od timova Direkcije, jeste od 18 do 35 godina. Za prijem novih uposlenika vrši se teorijska provjera, morfološki status, tjelesna pripremljenost...

Foto: Agencija Anadolija / Pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH

"Samo kandidate koji prođu cjelokupnu proceduru šaljemo na obuku u Agenciju za školovanje i stručno usavršavanje u Mostar", pojasnio je Bošnjak, navodeći da su neki prolazili obuke i u nekim stranim zemljama, a i instruktori su dolazili u BiH kako bi obučavali nove ili ranije zaposlene policijske službenike, piše Anadolija-. 

Smatra da sve što je vezano za privatni i obiteljski život zaposlenik Direkcije mora ostaviti po strani pri dolasku na posao i u potpunosti se posvetiti izvršavanju radnih zadataka. 

"Na taj način ih treniramo i forsiramo i nadam se da i uspijevamo jer smo u prethodnom razdoblju dobili na desetine pohvala od domaćih i stranih dužnosnika o uspješno obavljenim poslovima. Imamo čitav niz mjera i radnji koje se poduzimaju prema stupnju ugroženosti osobe koju štitimo", rekao je Bošnjak.

Kopirati
Drag cursor here to close