Iran

Kada prosvjeduju prosvjetni radnici

Prosvjetni radnici su izašli na ulice u znak nezadovoljstva radom Vlade Irana, tražeći povećanje njihovih plaća.
Gospodarstvo / Posao | 01. 05. 2022. u 16:20 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom prosvjeda prosvjetnih radnika u Iranu došlo je do nereda. Prosvjetni radnici su izašli na ulice u znak nezadovoljstva radom Vlade Irana, tražeći povećanje njihovih plaća. Nakon intervencije snaga sigurnosti dogodili su se nasilni incidenti.

Prosvjetni radnici koji traže bolje ekonomske uvjete, okupili su se ispred obrazovnih ustanova u mnogim provincijama.

Došlo je do nasilja nakon intervencije sigurnosnih snaga tijekom prosvjeda u provincijama Fars, Kermanshah, Kurdistan, Merkezi, Erdebil, Isfahan i Bushehr.

Nastavnici su se okupili u Širazu u provinciji Fars, uzvikujući antivladine parole.

Prosvjetni radnici u provinciji Ardebil su tražili oslobađanje zatvorenih sindikalnih aktivista. Pozvali su na primjenu zakona koji je pripremljen za poboljšanje života i koji je parlament usvojio u prosincu prošle godine.

Na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama vidi se da je tijekom demonstracija došlo do sukoba snaga sigurnosti i prosvjetnih radnika.

Privedeni su mnogi prosvjetni radnici.

Njihovi zahtjevi uključuju "veća primanja zaposlenim i umirovljenim nastavnicima, oslobađanje zatvorenika, zapošljavanje odgajivača u vrtićima, poboljšanje plaća uslužnih radnika, besplatno školovanje i odjeljenja sa maksimalnim kapacitetom do 16 učenika".

Ali Ekber Bagani, Resul Bedaki, Muhammad Habibi i Cafer Ibrahimi, članovi sindikata prosvjetnih radnika Teherana, privedeni su jučer.

U Iranu se 2. svibanj obilježava kao Dan učitelja.

 

Kopirati
Drag cursor here to close