Nagrada rukovoditeljima Terminala Federacije

Kad si u gubitku, pa te Vlada FBiH nagradi za izuzetno poslovanje...

Ovo je samo jedan od primjera nedostatka kontrole na radom javnih poduzeća i vrednovanja rada na bazi stranačke veze
Gospodarstvo / Posao | 20. 05. 2021. u 11:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH je krajem ožujka dala suglasnost Skupštini Privrednog društva „Operator – Terminali Federacije“ za donošenje odluke o dodjeli nagrade članovima uprave društva, Hermedinu Zorniću (SDA) i Slavenu Zeljki (HDZ BiH), u iznosu od dvije prosječne mjesečne neto plaće zbog izuzetnih rezultata poslovanja. Uvidom u rezultate poslovanja navedenog poduzeća vidljivo je da su izuzetni rezultati, ustvari gubici, za koje bi neko trebao odgovarati, a ne biti nagrađen, piše CCI.

„Izuzetni“ rezultati poslovanja za koje su članovi uprave Privrednog društva „Operator – Terminali Federacije“ nagrađeni, u 2020. godini su: gubitak u poslovanju od 356.719 KM;smanjenje dobiti poduzeća u odnosu na 2019. godinu za preko milijun KM (sa 669.868 KM dobiti, na 356.719 KM gubitka); manji poslovni prihodi za 249.245 KM i povećanje duga za 103.243 KM u odnosu na 2019. godinu.Pored duga, u ovom Privrednom društvu rasli su i rashodi sa 2,66 milijuna KM u 2019. godini na 3,46 milijuna KM u 2020. godini i broj zaposlenih s 87 zaposlenih 2019. godine na 99 zaposlenih 2020. godine.

Ovo je samo jedan od primjera nedostatka kontrole na radom javnih poduzeća i vrednovanja rada na bazi stranačke veze, a ne objektivnih rezultata rada i pokazatelja poslovanja. Tome doprinosi i podatak da nijedan izvještaj o radu javnog poduzeća Operator – Terminali Federacije u prethodnih 10 godina nije razmatran od strane Predstavničkog doma ili Doma naroda Parlamenta FBiH.

CCI pozivaju sve nivoe vlasti da razmatraju izvještaje javnih poduzeća, što je i zakonska obaveza, a odluke donose na bazi objektivnih rezultata. CCI se snažno zalažu za depolitizaciju javnih poduzeća kako bi ista pružala kvalitetne javne usluge građanima, poslovala pozitivno i radila u interesu građana, a ne političkih stranaka.


Kopirati
Drag cursor here to close