Nema više

Jedno je sigurno: Rekordni broj poslovnih putovanja iz 2019. više se neće ponoviti

''Proći će nekoliko godina prije nego što se razina broja poslovnih putovanja vrati približno na staro stanje''.
Gospodarstvo / Posao | 13. 09. 2021. u 14:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stručnjaci su u jedno sigurni: rekordni broj poslovnih putovanja ostvaren u pretpandemijskoj 2019. se više neće ponoviti. Koncerni širom svijeta su otkrili da se velika većina sastanaka može održati u virtualnom svijetu bez skupih putovanja.

Osim troškova tu je i klimatska bilanca na koju sve više poduzetnika obraća pozornost, između ostalog i zbog postroženih zakona,piše DW.

„Povratak na pretpandemijsko vrijeme je nemoguć. Proći će nekoliko godina prije nego što se razina broja poslovnih putovanja vrati približno na staro stanje“, kaže Niklas Andreen iz kompanije za menadžment poslovnih putovanja CWT.

Od Dallasa do New Yorka i natrag zbog jednog sastanka

Zbog pandemije, rada od kuće i ograničenja letova volumen poslovnih putovanja je pao za četiri petina. To znači i gubitak ne samo za prijevoznike nego i za hotelijere i ugostitelje. Svako treće poduzeće u Njemačkoj je potpuno ukinulo poslovna putovanja, a devet od deset poduzeća će u budućnosti smanjiti ova putovanja.

Slično je i u SAD-u. „Prije je bilo potpuno normalno da netko ujutro leti iz Dallasa za New York održi sastanak i nakon toga se vrati u Teksas. Ne vjerujem da će se takva praksa vratiti“, kaže Anthony Jackson iz savjetničke kompanije Deloitte. Prehrambeni gigant Mars želi prepoloviti broj svojih poslovnih putovanja: to znači 145.000 letova manje u jednoj godini. I u ovoj multinacionalnoj kompaniji spominju poznate argumente: štednja, zaštita okoliša, ali dodaju i brigu o zdravlju radnika. Ugodan razgovor iz vlastite radne sobe je ugodniji nego stresni letovi preko cijelog kontinenta.

Video-konferencija

No ispitivanje kompanije CWT je pokazalo i da 58 posto ispitanih priželjkuje povratak sastancima uživo. „Osobne susrete neće ni u budućnosti biti moguće u potpunosti zamijeniti video-konferencijama“, kaže Inge Pirner iz CWT-a.

Mnogi žude za osobnim kontaktom

Gubitnici ovog trenda su u svakom slučaju prijevozničke kompanija, ali i taksisti, hotelijeri i ugostitelji. Ali i kompanije koje žive od intenzivnog kontakta s mušterijama. „Teško je sklopiti neki posao, a da se poslovni partneri ne sretnu oči u oči“, kaže CWT-ov  menadžer Andreen.

Susreti s mušterijama su i prema ispitivanju kompanije Deloitte jedan od glavnih razloga zbog kojih se poslovnjaci ponovno žele uputiti prema partnerima. Filippo Baldazzi iz talijanske tvrtke Serica 1870, koja je specijalizirana na svilene tkanine, ne može podnijeti video-sastanke.

„Mušterije iz Vuittona ili Guccija ne mogu materijale opipati preko interneta. Tu je potreban osobni kontakt“, zaključuje Baldazzi.

Kopirati
Drag cursor here to close