Udruženje poslodavaca

Izmjenama zakona do boljeg poslovnog ambijenta

Kada je riječ o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH, UPFBiH predlaže da umjesto dosadašnjih 42, poslodavci plaćaju 15 dana bolovanja svojih uposlenika.
Gospodarstvo / Posao | 19. 07. 2018. u 14:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženja poslodavaca FBiH (UPFBiH) predstavilo je danas u Sarajevu izmjene i dopune pet zakona čije bi usvajanje doprinijelo poboljšanju poslovnog ambijenta u Federaciji BiH.  

Radi se o prijedlozima izmjena i dopuna zakona o zdravstvenom osiguranju, fiskalnim sistemima, privatizaciji poduzeća, cestovnom prijevozu, te profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba s invaliditetom.

''Usvajanjem tih izmjena i dopuna bitno bi se olakšalo poslovanje, smanjilo bi se opterećenje rada i siva ekonomija, povećale konkurentne sposobnosti gospodarskih subjekata, te doprinijelo novom zapošljavanju u Federaciji BiH. Sa druge strane, ne bi se dovelo u pitanje financiranje proračuna i fondova'', kazao je na konferenciji za novinare direktor UPFBiH Mladen Pandurević.

Kada je riječ o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH, UPFBiH predlaže da umjesto dosadašnjih 42, poslodavci plaćaju 15 dana bolovanja svojih uposlenika.

Izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sistemima FBiH predloženo je ukidanje fiskalnih kasa u veleprodaji, čime bi se olakšalo poslovanje, ali i ujednačila pravna regulativa u BiH s obzirom da, kako je dodao Pandurević, veleprodajni objekti u RS nisu dužni imati fiskalne kase.

Što se tiče izmjena i dopuna Zakona o privatizaciji poduzeća FBiH, UPFBiH traži da se u procesu privatizacije obavezno navode podaci o imovini koja je predmet prodaje, imovinskim pravima i teretima na imovini koja je predmet prodaje, potraživanjima koja se namiruju prodajom imovine, procentualnom učešću založene imovine u predmetu prodaje i procentualnom učešću namirenja založnih povjeritelja iz sredstava dobijenih prodajom založene imovine, uvjetima prodaje, izjave svih založnih povjerilaca koji imaju založno pravo na imovini koja je predmet prodaje, da su suglasni s prodajom založene imovine i namirenjem iz kupoprodajne cijene, te druge podatke od značaja za prodaju imovine, kao i da kupljena imovina u procesu male privatizacije ima prioritet u uknjižavanju. 

Izmjenama i dopunama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba s invaliditetom, iz UPFBiH predlažu da poslodavci imaju pravo svoju kvotnu obavezu zapošljavanja osoba sa invaliditetom ispuniti i jednom od alternativnih mogućnosti.

Pri tome bi se alternativne kvote ispunjavale na način da poslodavci stipendiraju jednog učenika ili studenta s invaliditetom, obavljanje staža ili prakse jednog učenika ili studenta s invaliditetom, kupovinom roba ili usluga od poslovnih subjekata za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom u vrijednosti zapošljavanja jedne osobe sa invaliditetom, te sufinanciranje dijela troškova plaće za osobe s invaliditetom koje se zapošljava u jednom od poslovnih subjekata za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osobe s invaliditetom.

Kada je riječ o izmjenama i dopunama Zakona o cestovnom prijevozu FBiH, UPFBiH predlaže olakšavanje uslova i procedura za ispunjavanje uvjete za profesionalne vozače motornih vozila. Prema postojećem zakonu npr. za dobijanje profesionalne dozvole za upravljanje autobusima vozačima je potrebno minimalno šest godina.

Kopirati
Drag cursor here to close