Otkazane tisuće letova

Italija, Belgija - Štrajk zemaljskog osoblja 'ispraznio nebo'

Zbog štrajka zemaljskog osoblja u Italiji otkazano tisuću letova, a u Belgiji stotinu.
Gospodarstvo / Posao | 15. 07. 2023. u 18:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog štrajka zemaljskog osoblja koje traži obnovu kolektivnog ugovora, u subotu je otkazano tisuću letova s polascima i dolascima u talijanske zračne luke.

U Belgiji je u subotu i nedjelju zbog štrajka pilota Ryanaira koji se bune zbog radnih uvjeta, otkazano ukupno 120 letova s polaskom i dolaskom u zračnu luku Charleroi.

Ugovor istekao prije 6 godina

Prekidom rada talijanskoga zemaljskog osoblja u subotu između 10 i 18 sati pogođeno je oko 250.000 domaćih i međunarodnih putnika. Oni su se odazvali pozivu sindikata na štrajk. Od poslodavaca traže potpisivanje novoga kolektivnog ugovora koji im je istekao prije šest godina.

U rimskoj zračnoj luci Fiumicino-Leonardo Da Vinci otkazano je oko 200 letova, među kojima i oni za Kopenhagen, Stockholm, Barcelonu i Palmu de Mallorcu te za Palermo i Kataniju.

Posebno je pogođeno nekoliko zračnih tvrtki. To su Malta Air, koja upravlja linijama u ime Ryanaira, Ita Airways (bivša Alitalia) i Vueling, čiji su se piloti odlučili pridružiti štrajku.

Gotovo 150 letova otkazano je u dvjema milanskim zračnim lukama Linateu i Malpensi, tridesetak u Torinu-Caselle i isto toliko u Palermu.

Poziv štrajkašima ''na razum''

Ministar prometa Matteo Salvini pozvao je štrajkaše na "zdrav razum" te od njih zatražio da ne odugovlače sa štrajkom kako ne bi "napravili štetu milijunima ostalih radnika, ali i turista".

Oko 10.000 putnika koji su ovaj vikend trebali poletjeti iz belgijske zračne luke Charleroi i otprilike isto toliko onih koji su ondje trebali sletjeti pogođeno je štrajkom, rekli su AFP-u iz uprave zračne luke.

Piloti Ryanaira, čije je sjedište u Belgiji kritiziraju tvrtku jer ne želi ispoštovati kolektivni ugovor kojim su predviđeni slobodni dani u zamjenu za smanjenje plaća odobreno godine 2020. u vrijeme krize s covidom-19.

Sindikati pilota irsku tvrtku optužuju da ne poštuje belgijsko zakonodavstvo i da napreduje zahvaljujući "socijalnom dampingu" koji stvara nelojalnu konkurenciju ostalim tvrtkama.

Kopirati
Drag cursor here to close