Normaliziranje života

I Česi kreću s otvaranjem restorana i trgovina

Manji dućani će se otvoriti 20. travnja, veće trgovine 11. svibnja, a restorani i trgovački centri 8. lipnja, objavila je vlada.
Gospodarstvo / Posao | 14. 04. 2020. u 19:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Češka vlada u utorak je najavila plan postupnog otvaranja trgovina i restorana u idućih sedam tjedana kako bi probudila gospodarstvo koje je zaustavila pandemija koronavirusa.

Manji dućani će se otvoriti 20. travnja, veće trgovine 11. svibnja, a restorani i trgovački centri 8. lipnja, objavila je vlada.

No ministar zdravstva Adam Vojtech upozorio je da plan ovisi o poštivanju higijenskih mjera te da je uvjetovan i brzinom širenja koronavirusa.

Češka je sa svojih 10,7 milijuna stanovnika bila među prvim europskim državama u proglašenju izvanrednog stanja u ožujku.

Službeni Prag uveo je neke od najstrožih mjera restrikcija javnog života još dok je bilo manje od 200 zaraženih.

Do utorka je u Češkoj zaraženo 6,1 tisuća ljudi, sa 161 preminulih.

Restrikcije su smanjile broj novih slučajeva na manje od 300 zadnjih deset dana, a broj hospitalizacija još nije nadišao kapacitete zdravstvenog sustava.

Planom češke vlade predviđeno je i ponovno otvaranje škola, većinom za ispite, dok tradicionalno školovanje neće krenuti prije početka nove akademske godine u rujnu.

Kopirati
Drag cursor here to close