Kolike su šanse?

Hoće li nedjelja postati neradni dan u BiH?

Inicijativu su podržali i sindikalisti te predstavnici međunarodnih organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava.
Gospodarstvo / Posao | 20. 01. 2019. u 21:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inicijativa Irfana Čengića, zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, da se zabrani rad nedjeljom i blagdanima, izazvala je brojne reakcije.

Najglasniji su bili radnici u trgovini, koji pozdravljaju ovu ideju očekujući da će tako bar jednom tjedno dobiti dan za odmor. Inicijativu su podržali i sindikalisti te predstavnici međunarodnih organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava.

Intenzivni razgovor

Hoće li radnici u trgovinama i tržnim centrima dobiti pravo na neradnu nedjelju i odmor tijekom blagdana, konačnu riječ uskoro bi trebala dati Vlada FBiH.

''Cilj je zabraniti rad nedjeljom. Imamo pozitivan primjer u Austriji i Njemačkoj, gdje se već dugo ne radi ovim danima i gdje sve besprijekorno funkcionira. Radnici bi, također, trebali imati slobodno za Prvi maj, Novu godinu, Dan državnosti i Dan nezavisnosti te za Bajram i Božić'', kaže Čengić.

Ukoliko inicijativa ne bude usvojena, Čengić najavljuje da će predložiti novi nacrt zakona o radu.

''Podršku ovoj ideji već su dali radnici i Sindikat, ali pretpostavljam da će najveći otpor doći od poslodavaca, s kojima nam predstoji intenzivni razgovor. Ipak, ne očekujem da će inicijativa brzo biti usvojena. Ovo je tema o kojoj svi pričaju, a parlamentarcima se nikad nije dala mogućnost da kažu šta misle o tome'', dodao je Čengić.

Donijeti zakon

Predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH Mersiha Beširović kaže da je nemogućnost korištenja slobodnog dana u tjednu najčešća tema o kojoj radnici u trgovinama razgovaraju, piše Dnevni avaz.

''U pojedinim općinama u Republici Srpskoj već je donesena odluka da se praznicima zabranjuje rad. I to se poštuje. Smatramo, međutim, da se treba donijeti zakon kojim bi se to bolje riješilo. Dajemo punu podršku ovoj ideji i čekamo šta će Vlada reći'', kazala  je Beširović.

 Primjer iz Hrvatske

Nekoliko općina u Hrvatskoj samoinicijativno je donijelo odluku da nedjeljom i praznicima stavi ključ u bravu. Lokalne vlasti u Legradu i Drnju, u kojima su trgovci do sada jedino za Novu godinu, Božić i Uskrs bili slobodni, od 1. veljače zabranile su rad blagdanima.

 Zabrana će biti predložena i u RS

Sindikat trgovine RS najavio je krajem prošle godine da će pokrenuti inicijativu o zabrani rada nedjeljom. Zatražit će da radnici u trgovinama, trgovačkim centrima i buticima ne rade nedjeljom i blagdanima.

Kopirati
Drag cursor here to close