Što nas čeka?

Hoće li BiH ostati bez plina?

Što ako se ponovi scenarij Ukrajinske krize iz 2009. godine, kada je Bosna i Hercegovina bila u najgorem položaju na Zapadnom Balkanu?
Gospodarstvo / Posao | 29. 04. 2022. u 07:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je ruski energetski gigant "Gazprom" zaustavio isporuku plina Bugarskoj i Poljskoj, stanovnici Bosne i Hercegovine postavljaju pitanje: "Hoće li i naša zemlja ostati bez plina?".

Iz Federalne vlade poručuju da građani Federacije BiH imaju sigurnu opskrbu, a iste poruke stigle su i iz Republike Srpske. No, što ako se ponovi scenarij Ukrajinske krize iz 2009. godine, kada je Bosna i Hercegovina bila u najgorem položaju na Zapadnom Balkanu?

Bugarski premijer Kiril Petkov izjavio je da Bugarska razmatra sve ugovore sa "Gazpromom", uključujući i tranzit plina za Bosnu i Hercegovinu. Ova vijest bila je alarm za uzbunu bh. građanima. Bosna i Hercegovina je u najtežem položaju. Bez skladišta za rezerve, s raskinutim ugovorom za uvoz preko Mađarske, opsrkba je neizvjesna. Alternative nema.

"Alternativa nemamo. Naše alternative su jedino da se kupuje plin na burzi, te cijene su preko 1.000 dolara za 1.000 kubika. Znači, to su cijene koje teško može itko platiti u Bosni i Hercegovini. A, ono što je bila alternativa za Bosnu i Hercegovinu, to je priključenje na sustav Hrvatske. Taj projekt se valja u blatu više od deset godina", kaže Almir Bećarević, stručnjak za energetiku.

Iz Federalne vlad smiruju građane, javlja BHRT.

Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije Federacije BiH, kaže: "Više puta smo javnosti objasnili da Turski tok i izravno napajanje Bugarske i Poljske nemaju veze jedno s drugim i da je potvrda nominacija od stane 'Gazproma' prema opskrbljivaču 'Energoinvestu' pokazatelj da imamo sigurnu i stabilnu opskrbu plinom".

"Pratimo događanja i sa Poljskom i Bugarskom, u komunikaciji smo i sa operatorom transportnog sustava u Srbiji 'Gastrans'. Prema informacijama koje oni imaju i koje imamo od našeg transportnog sustava sa Pala, nema nikakvih naznaka da će biti bilo kakvih problema", kaže Ljubo Glamočić, direktor "Gas-Resa"

"Energoinvest", kao uvoznik plina za Federaciju BiH, potvrđuje da od "Gazprom Eksporta" nisu došle najave ili informacije koje ukazuju na mogućnost obustave isporuke plina za Federaciju BiH.

"Dionica Turskog toka koja prolazi kroz Bugarsku dio je tranzitne rute putem koje se plin doprema Srbiji, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini, dijelom Austriji i Hrvatskoj. Iako bi Bugarska odustala od ruskog plina, malo je vjerovati da bi onemogućila tranzitnu rutu kojom se plin doprema gore spomenutim zemljama. Na kraju krajeva, u Ukrajini je rat, a sve tranzitne rute za transport plina prema Europi kroz Ukrajinu funkcioniraju i danas", priopćeno je iz "Energoinvesta".

Iz Veleposlanstva Rusije kratak odgovor na upit BHRT-a:

"Veleposlanstvo Rusije u Bosni i Hercegovini ne raspolaže s informacijama o eventualnim problemima prilikom isporučivanja plina za Bosnu i Hercegovinu".

Ne može se dogoditi da Bugarska prekine opskrbu plina samo Bosni i Hercegovini, kažu upućeni.

"To bi bio niz - Sjeverna Makedonija, Srbija i daljem dijelu Europske unije. Uvjeren sam da do toga neće doći, što se tiče samog transporta, jer Bugarska je lojalan partner Europskoj uniji", kaže Nihad Harbaš, stručnjak za energetiku.

Prisjetimo se ukrajinske krize iz 2009. godine kada je umanjen i prekinut dovod plina zbog ukrajinskog duga, gdje je najteže pogođen region Zapadnog Balkana, odnosno Bosna i Hercegovina i Srbija, jer nemaju alternativni izvor plina.

Bosna i Hercegovina, od tada, razmatra mogućnost diverzifikacije dotoka plina, no ništa konkretno nije urađeno, iako je postojala volja i Europske unije da se Bosna i Hercegovina priključi na alternativni plinovod te da ne zavisi od ruskog gasa.

Kopirati
Drag cursor here to close