Uz jedan fenomen

Hadžić: Bez izravnih stranih investicija ekonomija BiH potonula bi dublje

Hadžić zaključuje da su izravne strane investicije neizostavan čimbenik u održavanju ekonomske stabilnosti BiH.
Gospodarstvo / Posao | 23. 08. 2023. u 18:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U posljednje vrijeme podaci Centralne banke BiH bilježe pozitivne trendove u području izravnih stranih investicija (DSI), što predstavlja svijetlu vijest za ovu zemlju koja se suočava s izazovima ekonomske stabilnosti. Ekonomist Faruk Hadžić za N1 je komentirao trendove i njihov utjecaj na ekonomiju BiH.

Jedan od najzapaženijih aspekata ovih investicija jest rast ulaganja nakon duljeg vremena. Hadžić ističe da je, kad se detaljnije analiziraju podaci, jedan posebno zanimljiv fenomen - Velika Britanija ističe se kao vodeći investitor.

''To se velikim dijelom može pripisati kompaniji Adriatic Metals, koja je započela s velikom investicijom u blizini Vareša. Njihov snažan investicijski projekt ne samo da donosi ekonomske koristi već i otvara nova radna mjesta, što ima pozitivan utjecaj na lokalnu zajednicu'', kazao je Hadžić.

Ističe važnost pojedinačnih kompanija kao pokretača rasta DSI u BiH, a taj rast ima snažan kaskadni učinak na cjelokupnu ekonomiju.

''Ako to stavimo u kontekst općenitog usporavanja ekonomske aktivnosti u ovoj godini u BiH i činjenice da će stopa ekonomskog rasta biti dosta niža nego što je to bila prethodnih godina zbog recesije u pojedinim zemljama EU i podizanja razine kamatnih stopa, općenito loših ekonomskih kretanja, inflacije, jedna takva značajna razina ulaganja u BiH zapravo je podigla našu ekonomiju da ne potonemo toliko duboko koliko bi, zapravo, bilo da nije bilo izravnih stranih investicija. To se izravno održava na izvoz, BDP, stopu zaposlenosti i u konačnici na vanjskotrgovinsku bilancu i promjene strukture deviznih rezervi'', kazao je Hadžić.

Upitan koji su sektori najprivlačniji za strane investitore, naglašava da su sektori informacijske i komunikacijske tehnologije (ICT) te financijski sektor i dalje vrlo privlačni.

Međutim, primjećuje da se otvorio i novi sektor koji je privukao pozornost – rudarstvo. Ekonomist ističe da, osim administrativnih regulacija, ključan čimbenik ulaganja jest politička stabilnost.

Hadžić zaključuje da su izravne strane investicije neizostavan čimbenik u održavanju ekonomske stabilnosti BiH.

Ova ulaganja izravno utječu na ključne ekonomske pokazatelje poput BDP-a, zaposlenosti te vanjskotrgovinske bilance. Osim toga, ona otvaraju vrata novim sektorima i poslovnim prilikama, doprinoseći diversifikaciji i održivom rastu bh. ekonomije.  

Kopirati
Drag cursor here to close