Nepoštivanje dogovora

Gazprom ''zavrnuo pipu'': Prestala obustava plina prema Latviji

Rusija je također zaustavila prodaju plina tvrtki Shell Energy Europe u Njemačkoj.
Gospodarstvo / Posao | 30. 07. 2022. u 11:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski proizvođač plina Gazprom priopćio je u subotu da je prestao opskrbljivati susjednu Latviju plinom, optužujući je za kršenje uvjeta za povlačenje plina.

Rusija je već prekinula opskrbu plinom Poljskoj, Bugarskoj, Finskoj, Nizozemskoj i Danskoj, koje su odbile platiti plin u skladu s nalogom predsjednika Vladimira Putina koji je zahtijevao otvaranje računa u rubljama u ruskoj banci kao dio novog rješenja za plaćanje.

Rusija je također zaustavila prodaju plina tvrtki Shell Energy Europe u Njemačkoj.

U priopćenju od subote Gazprom nije precizirao koje je uvjete povlačenja plina Latvija navodno prekršila.

Gazpromov potez dolazi dan nakon što je latvijska energetska tvrtka Latvijas Gaze rekla da kupuje plin iz Rusije i plaća u eurima, a ne u rubljama koje se traže kada se trguje s Gazpromom.

Glasnogovornik Latvijas Gaze rekao je, međutim, u petak da ta tvrtka kupuje plin od Rusije, ali ne od Gazproma. Latvijas Gaze nije htio imenovati svog dobavljača pozivajući se na poslovnu povjerljivost.

Putin je u ožujku rekao da će najveći svjetski proizvođač prirodnog plina zahtijevati od zemalja koje su označene kao "neprijateljske" zbog svog stajališta oko sukoba u Ukrajini da plaćaju plin u rubljama.

Europska komisija, koja je upozorila da bi poštivanje Putinovog naloga moglo prekršiti sankcije Europske unije protiv Moskve, pozvala je tvrtke iz EU-a da nastave plaćati u valuti dogovorenoj u svojim ugovorima s Gazpromom, od kojih je velika većina u eurima ili dolarima.

Kopirati
Drag cursor here to close