Poboljšanje gospodarstva

Funkcionalni sustav infrastrukture kvaliteta preduvjet je za kvalitetu proizvoda u regiji

Postojanje jakih institucija koje će certificirati kvalitet proizvoda i osigurati zaštitu potrošača je neupitan preduvjet za povećanje razmjene (uvoza i izvoza) robe na CEFTA tržištima.
Gospodarstvo / Posao | 29. 09. 2022. u 14:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Funkcionalni sustav infrastrukture kvaliteta je katalizator za poboljšanje kvaliteta proizvoda u gospodarstvu.  Dobivanjem znaka kvaliteta testirani proizvodi se lakše izvoze na druga tržišta.

Postojanje jakih institucija koje će certificirati kvalitet proizvoda i osigurati zaštitu potrošača je neupitan preduvjet za povećanje razmjene (uvoza i izvoza) robe na CEFTA tržištima.

Ovo je ocijenjeno na regionalnom skupu EU4Business: Jačanje zajedničkog regionalnog tržišta kroz infrastrukturu kvaliteta i e-trgovinu, koji je održan u Budvi.

Sastanak je organizirao Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) u okviru projekta ''Podrška regionalnoj ekonomskoj integraciji'' u ime Europske unije (EU) i Njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Sastanak je okupio predstavnike članica CEFTA-e sa namjerom da otvori diskusiju o razvijanju zajedničkog razumijevanja konkretnih akcija za olakšavanje trgovine industrijskim proizvodima na osnovu priznavanja certifikata o usuglašenosti.

Tanja Bošković, menadžerica projekta u GIZ-u je istakla da su svi napori uloženi u unapređenje infrastrukture kvaliteta dopuna tekućih zajedničkih aktivnosti sa CEFTA stranama na podršci provođenju trgovinskih reformi u regiji u skladu sa zahtevima procesa približavanja EU.

Foto: PR / Regionalni skup EU4Business

''Veoma smo zainteresirani za razgovor o ovoj važnoj temi, koja će dodatno proširiti i podržati regionalnu ekonomsku integraciju, kroz komponentu koja ima za cilj da olakša promet industrijskom robom, na osnovu priznavanja certifikata o usuglašenosti'', dodala je ona.

''Infrastruktura kvaliteta je fundamentalna za harmonizaciju i priznavanje standarda, tehničkih propisa i ocenjivanja usuglašenosti, izravno utječući na unutarregionalnu i međunarodnu trgovinu robom. Štoviše, učinkovit sustav infrastrukture kvaliteta štiti potrošače od nesigurnih proizvoda, a poduzeća od nesrazmjernih troškova i nelojalne konkurencije. Zato regionalna suradnja u ovoj oblasti nije opcija, već je imperativ'', zaključila je ona.

David Hadson, predstavnik Generalnog direktorata za susjedstvo i pregovore o proširenju u Europskoj komisiji, je pojasnio da izvoznici moraju ispuniti različite standarde za izvoz na strana tržišta, što ih košta vremena i novaca, a za potrošače to znači i više cijene.

''Stvaranjem zajedničkog regionalnog tržišta, gdje su testovi za potvrđivanje standarda ispunjeni (poznati kao procjena usuglašenosti), priznati širom regije, ovi troškovi se smanjuju u korist proizvođača i potrošača. Danas u Crnoj Gori regija radi na tome da to postane realnost'', naveo je on.

Danijela Gačević, iz CEFTA Tajništva, je istaknula da je slobodno kretanje robe jedan od ključnih principa slobodne trgovine.

''Uklanjanje tehničkih barijera za trgovinu među članicama CEFTA-e je način da se kompanije podrže da dalje razvijaju svoje aktivnosti. Priznavanje rezultata postupaka ocjenjivanja usuglašenosti, koji čini pristup proizvoda tržištima jeftinijim i bržim, svakako je jedan efikasan instrument'', naglasila je ona.

Već su poduzeti važni koraci ka približavanju regije Jedinstvenom tržištu Europske unije. Zajednički regionalni akcijski plan predviđa da će Zajedničko regionalno tržište funkcionirati u skladu sa pravnim tekovinama EU kako bi se osiguralo slobodno kretanje industrijske robe u regiji. Za ovo je neophodan potpuno funkcionalan i usklađen sustav infrastrukture kvaliteta.

Projekt će podržati CEFTA strane da unaprijede kapacitete institucija za infrastrukturu kvaliteta te ponude širok spektar usluga koje bi trebalo da osiguraju fer konkurenciju i zaštitu potrošača kroz poboljšani sustav nadzora tržišta.

Kopirati
Drag cursor here to close