Kontrola poslovanja

Francuska i Nizozemska traže od EU-a da pritisne tehnološke divove

Francuska je prva u Europi krenula u obračun s velikim tehnološkim tvrtkama, i to uvođenjem digitalnog poreza koji je izazvao negodovanje i zaoštravanje odnosa sa SAD-om.
Gospodarstvo / Posao | 16. 10. 2020. u 07:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuska i Nizozemska pozvale su na stvaranje novog europskog tijela koje bi bilo zaduženo za reguliranje rada velikih tehnoloških divova poput Googlea i Facebooka na teritoriju EU.

U zajedničkoj izjavi francuski ministar Cedric O i nizozemska ministrica Mona Keijzer istaknuli su kako su veliki tehnološki divovi zbog svog načina rada postali svojevrsni redari na internetu koji uvjetuju kako će drugi funkcionirati. Njihov je prijedlog da se stvori tijelo koje bi spriječilo velike tehnološke kompanije da blokiraju drugim tvrtkama i pojedincima pristup svojim platformama "osim ako nemaju objektivan razlog".

Ove platforme mogu u potpunosti zabraniti ulazak novim kompanijama i ograničiti slobodu izbora potrošačima i poduzetnicima, stoji u izjavi. Naš je zajednički cilj stvoriti okvir... koji bi se fokusirao na ekonomski otisak takvih tvrtki na europsko gospodarstvo, navode ministri.

Njihova izjava, iako u skladu s onim što EU pokušava napraviti, svojevrsni je pritisak na europsku povjerenicu Margrethe Vestager koja stvara novi zakonodavni okvir poznat kao Digital Services Act, a koji bi trebao postaviti temelje za određivanje pravila po kojima bi tvrtke mogle dijeliti podatke i način na koji digitalno tržište funkcionira.

Naime, Europska komisija zauzela je oštriji stav prema američkim tehnološkim tvrtkama, koje su zbog svoje veličine, na neki način, preuzele kontrolu nad internetom i digitalnim tržištem, javlja Zimo.

Inače, Francuska je prva u Europi krenula u obračun s velikim tehnološkim tvrtkama i to kroz uvođenje digitalnog poreza koji je izazvao negodovanje i zaoštravanje odnosa sa SAD-om.

Francuski ministar financija Bruno Le Marie pozvao je EU da uvede digitalne poreze što prije kako bi se obeshrabrilo tehnološke divove da svoje profite preusmjeravaju kroz zemlje koje imaju niske porezne stope (poput Irske), a izbjegavaju plaćanje poreza u zemaljama u kojima zaista ostvaruju profit.

Iako je uvođenje digitalnog poreza u Francuskoj izglasano, nakon pritisaka iz SAD-a, njegova je primjena odgođena do prosinca 2020.

Kopirati
Drag cursor here to close