Jedinstveni registar

FIA počela s izdavanjem potvrda o svim računima poslovnih subjekata u FBiH

Gospodarstvo / Posao | 10. 09. 2017. u 10:00 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Financijsko-informatička agencija (FIA) od 1. rujna počela je s izdavanjem potvrda o svim računima poslovnih subjekata u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Na ovaj način Jedinstveni registar računa poslovnih subjekata u FBiH u punom kapacitetu je na raspolaganju predstavnicima institucija, organizacija, poslovnih subjekata i drugih zainteresiranih strana.

"Zaključno s današnjim danom u Jedinstvenom registru računa poslovnih subjekata u FBiH registrirano je 99.703 poslovna subjekta i 196.576 računa. Kada su u pitanju blokirani poslovni subjekti, prema našim podacima, njihov broj iznosi 24.607, dok je registrirano 50.267 blokiranih računa, također postoje 2.984 računa s greškama koji nisu u ušli u Registar. Od ukupnog broja računa s greškama imamo 61 poslovni subjekt s dva ili više glavnih računa, 845 poslovnih subjekata bez glavnog računa, 160 računa s greškom kod stečaja, šest računa s greškom kod financijske konsolidacije te 1.697 djelomično blokiranih računa poslovnih subjekata", kaže Esad Mahmutović, direktor Financijsko-informatičke agencije.

Prema njegovim riječima, ovog tjedna je na zahtjev jedne pravne osobe koja je željela aktivirati mjenicu dužnika izdana prva potvrda o glavnom računu dužnika.

"Jedinstveni registar računa poslovnih subjekata u FBiH onemogućit će dosadašnju praksu da firme kojima se blokiraju računi, otvore nove račune i nastave raditi. Također, kompanije koje imaju potraživanja od drugih kompanija moći će provjeriti lokaciju računa dužnika i tražiti naplatu s glavnog računa. Ukratko, Jedinstveni registrar računa poslovnih subjekata značajno će doprinijeti kontroli financijskog poslovanja firmi u FBiH, smanjiti mogućnosti manipulacija s računima što će sve zajedno doprinijeti poboljšanju poslovnog ambijenta u cjelini", ističe Mahmutović.

U cilju što transparentnijeg poslovanja firmi u BiH, predstavnici FIA i Agencije za posredničke, informatičke i financijske usluge RS (APIF) na zajedničkom sastanku početkom ovog tjedna dogovorili su suradnju koja će omogućiti razmjenu podataka dvije agencije, kao i korištenje registara poslovnim subjektima na cijeloj teritoriji BiH.

Financijsko-informatička agencija osnovana je Zakonom o financijsko-informatičkoj agenciji FBiH 2011. godine sa zadatkom uspostave i upravljanja poslovnim registrima, te pretvaranja podataka u vrijedne informacije i znanja, neophodne za donošenje kvalificiranih i informiranih poslovnih i makroekonomskih odluka.

FIA zainteresiranima, uz odgovarajuću naknadu, nudi svoje proizvode kao što su standardni pregled poslovanja, pojedinačni izbor podataka (bilanca stanja, bilanca uspjeha itd.), potvrde o bonitetu kompanija (osnovnu i proširenu).

Zahtjevi za izdavanje bilo koje od traženih potvrda ili proizvoda mogu se podnijeti poštom ili elektronskim putem, a po prijemu uplate potvrde se izdaju u roku od 24 sata, priopćeno je iz FIA-e.

Kopirati
Drag cursor here to close