Prikunit i rad na otvorenom

Federalne preporuke: Pomjerite radno vrijeme, omogućite odmor kroničnim bolesnicima...

Poslodavcima je preporučeno da razmotre i mogućnost prekida rada na otvorenom od 12 do 16 sati
Gospodarstvo / Posao | 22. 06. 2021. u 13:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je, u skladu sa odredbom člana 9. stav 5. Zakona o zaštiti na radu, dalo poslodavcima preporuke da, usljed vremenskih neprilika izazvanih visokim temperaturama na teritoriji Federacije BiH, provedu posebne mjere zaštite kojima će spriječiti nastupanje štetnih posljedica po zdravlje radnika'', priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Jedna od preporuka poslodavcima je da razmotre mogućnost prekida obavljanja poslova na otvorenom u periodu od 12 do 16 sati, te njihovog nastavka poslije 16 sati.

Pomjeriti početak radnog vremena

''Ukoliko je proces rada takav da ovo nije nemoguće primijeniti, Federalno ministarstvo preporučuje poslodavcima da radnicima koji obavljaju poslove na otvorenom početak radnog vremena pomjere na šest sati ujutro'', navedeno je iz Ureda za odnose s javnošću.

Također, preporuka poslodavcima je da za vrijeme trajanja ovh vremenskih neprilika omoguće korištenje godišnjeg odmora radnicima s dijagnosticiranim kroničnim oboljenjima, kao i odsutnosti u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu.

''Poslodavcima je preporučeno i da izvrše organizaciju radnog vremena, te utvrde raspored tako da njegov početak prilagode vremenskim prilikama. Pored toga, poslodavci bi trebali omogućiti adekvatnije odijevanje radnika u ustanovama, poduzećima, kao i organima vlasti, te drugim pravnim osobama, kao i adekvatno odijevanje na službenim događajima (sjednice parlamenta, vlade i slično), prilagođeno visokim temperaturama'', priopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Stanje elementarne nepogode

Podsjetimo i samostalni sindikat šumarstva prerade drveta i papira BiH uputio je danas apel poslodavcima na primjenu preventivnih mjera sigurnosti i zdravlja na radu u uvjetima visokih temperatura, s obzirom na nepovoljne vremenske uvjete i visoke temperature koje su najavljene u Bosni i Hercegovini.

Pozvali su i nadležne vlasti da u skladu sa svojim nadležnostima izdaju upute poslodavcima i da, u slučaju da ovako visoke temperature potraju naredna dva dana, proglase stanje elementarne nepogode.

Kopirati
Drag cursor here to close