Obradović

Zakon će ''natjerati'' institucije da rade na svojim podacima

U Federaciji BiH se pravi infrastruktura prostornih podataka
Gospodarstvo / Posao | 30. 05. 2021. u 11:39 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Federaciji BiH napravljen je registar prostornih podataka i registar izvora tih podataka. Trenutno postoje 54 institucije, koje proizvode prostorne podatke i 109 izvora prostornih podataka.

''Prostorni podaci su svi oni koje možemo povezati s lokacijom, mjestom. Od svih informacija i podataka njih 80 posto je povezano s prostorom. Imamo situaciju da mnoge naše institucije državne, entitetske, kantonalne i općinske, proizvode informacije u analognom obliku daleko od onih kojima su potrebne'', kaže u razgovoru za Fenu direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko - pravne poslove Željko Obradović povodom donošenja zakona o infrastrukturi prostornih podataka Federacije BiH.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije usvojio je ovo zakonsko rješenje, a uskoro, kako kaže, Obradović očekuje se da to učini i Dom naroda kako bi bilo omogućeno njegovo stupanje na snagu.

Natjerati institucije da rade na podacima

''Ovaj zakon će „natjerati“ sve institucije da rade na svojim podacima, da prije svega budu u digitalnom obliku i da budu modelirani u skladu s međunarodnim standardima i kao takvi spremni za dijeljenje. Dakle, cilj je da postanu interoperativni - da ih oni kojima ti podaci trebaju mogu koristiti. Svaki podatak imaju svoju cijenu i ovdje ne ulazimo u vlasništvo podataka. Svaka institucija je vlasnik svog podatka, a isto tako ima i odgovornost prema podatku da omogući servise da se ti podaci mogu preuzeti i dalje dijeliti'', rekao je Obradović.

Ono što se u prvom redu moralo riješiti je „tko je za koji podatak odgovoran?“ i zato je napravljen registar subjekata prostornih podataka i njihovih izvora.

Federalna uprava za geodetske i imovinsko - pravne poslove u posljednjih osam godina aktivno radi na modeliranju podataka jer su „točni, sigurni i pouzdani podaci osnovica za ukupno gospodarstvo“.

Počelo 2014. godine

''Krenuli smo 2014. godine s Uredbom o infrastrukturi prostornih podataka odnosno nečim što je u Europskoj uniji davno prepoznato kao osnovica za društveni i ekonomski život. Sljedeće godine, 2015.-te, oformljeno je Vijeće infrastrukture prostornih podataka Federacije BiH (Vijeće IPP FBiH), koje se sastoji od predstavnika 11 institucija i četiri radne grupe. Temeljem dosadašnjih aktivnosti izradili smo geoportal koji je pregled prostornih podataka. Već imamo 13 setova podataka harmoniziranih s međunarodnim standardima spremnih za preuzimanje'', rekao je Obradović koji je ujedno i predsjedavajući Vijeća.

Dodaje da će sada zakon donijeti nešto novo s kojim se u biti pokušava napraviti infrastruktura - jedna mreža između svih institucija, organa i pravnih subjekata koji proizvode informacije.

''Zakon se bavi pravilima od samog prikupljanja, održavanja i dijeljenja prostornih podataka'', poručio je Obradović.

Kopirati
Drag cursor here to close