A spominje se napredak

Federacija bez strategije za tržište rada

U Reformskoj agendi za Bosnu i Hercegovinu za razdoblje 2015.-2018. godina tržište rada je prepoznato kao jedna o šest prioritetnih oblasti u kojima je potrebno provesti suštinske reforme
Gospodarstvo / Posao | 03. 10. 2017. u 10:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federacija Bosne i Hercegovine od 2013. godine nema strategiju koja bi se bavila specifičnim pitanjima tržišta rada, rekao je  federalni ministar rada i socijalne politike i zamjenik premijera FBiH Vesko Drljača na sastanku u vezi s Nacrtom strategije zapošljavanja u Federaciji BiH za period 2017. - 2020. godina.

Naime, sastanak je održan u Sarajevu u organizaciji Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, uz podršku Međunarodne organizacije rada i Projekta Europske unije ''Podrška socijalnim partnerima u socijalnom dijalogu'', u prisustvu više od 50 predstavnika različitih federalnih i županijskih institucija.

Drljača kaže kako je, u vezi s tim, a u skladu s Reformskom agendom Vlade Federacije BiH, njegovo ministarstvo pristupilo izradi Strategije zapošljavanja za prostor Federacije BiH za razdoblje 2017.-2020. godina, u čemu su posebnu podršku pružili predstavnici i partneri iz međunarodnih organizacija.

Na sastanku je istaknuto kako trenutnu situaciju na tržištu rada u BiH, odnosno FBiH, odlikuju, prije svega, nedovoljna potražnja za radnom snagom, rascjepkanost tržišta, nedovoljna pokretljivost radne snage, značajno prisustvo rada ''nacrno'', te neusklađenost znanja i vještina radne snage s potrebama poslodavaca.

Postojeći potencijali u radnoj snazi nisu dovoljno iskorišteni, što je u dobrom dijelu i posljedica neadekvatnog sustava obrazovanja.

Kao posebna kategorija koja se suočava s problemom nezaposlenosti izdvojeni su mladi koji tek ulaze na tržište rada, gdje najčešće zbog neposjedovanja potrebnog radnog iskustva nailaze i na dodatne barijere.

U Reformskoj agendi za Bosnu i Hercegovinu za razdoblje 2015.-2018. godina tržište rada je prepoznato kao jedna o šest prioritetnih oblasti u kojima je potrebno provesti suštinske reforme. Donesen je Akcioni plan za realizaciju Reformske agende Federacije BiH, koji sadrži precizno definirane aktivnosti i njihove nositelje, te rokove za izvršenje.

Kako je priopćeno iz Vlade Federacije BiH, ove aktivnosti podrazumijevaju donošenje mjera koje se odnose na prilagođavanje obrazovanja potrebama tržišta rada, smanjenje doprinosa socijalne zaštite i donošenje seta zakona iz oblasti radnih odnosa i tržišta rada.

U Federaciji BiH je donesen novi Zakon o radu, a u pripremi su Zakon o zaštiti na radu, Zakon o štrajku, Zakon o mirnom rješavanju radnih sporova, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba, kao i niz podzakonskih propisa.

Imajući u vidu prioritete i ciljeve u Federaciji BiH su poduzete aktivnosti i na izradi Staregije zapošljavanja Federacije BiH 2017.-2020., koja je predstavljena u formi Nacrta.

Osnovni cilj Strategije je ostvarenje maksimalne zaposlenosti i iskorištavanje postojećih ljudskih resursa uz njihov razvoj, punu aktivaciju i uključivanje na tržište rada. Strateške smjernice i prioriteti utvrđeni radi ostvarenja tog cilja prvenstveno trebaju biti stimuliranje rasta, zapošljavanja i unapređenja kvalitete radnih mjesta, osiguranje inkluzivnih tržišta rada kroz sprječavanje dugoročne nezaposlenosti, neaktivnosti, socijalne isključenosti i siromaštva za radno sposobno stanovništvo, unapređenje usklađenosti ponude i potražnje s novim znanjima i vještinama na tržištu rada, jačanje socijalne kohezije i poduzetništva, jačanje institucionalnih kapaciteta za provođenje strategije zapošljavanja, te osnaživanje socio-ekonomskog dijaloga u oblasti zapošljavanja.

''Na kraju sastanka zaključeno je da, iako Federacija BiH, u posljednje vrijeme, ostvaruje značajan ekonomski rast i pozitivan ekonomski trend, to samo po sebi nije dovoljno za značajnije otvaranje novih radnih mjesta i smanjenje stope nezaposlenosti. Zbog toga je potrebno definirati strateški pristup u oblasti zapošljavanja i provesti značajne reformske mjere koje će omogućiti otvaranje novih radnih mjesta i olakšati otvaranje novih kompanija, te pomoći radnicima u pripremi za nova radna mjesta'', priopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Kopirati
Drag cursor here to close