Niže plaćene pozicije

Europske žene primaju devet posto niže plaće od muškaraca

Žene obično rade na niže plaćenim pozicijama, odnosno u djelatnostima kao što su administracija, računovodstvo, zdravstvo i socijalnu skrb, ljudski resursi, obrazovanje i farmaceutski proizvodi.
Gospodarstvo / Posao | 06. 03. 2019. u 11:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Žene u Europi u prosjeku zarađuju devet posto niže plaće od muškaraca na istoj poziciji, a razlog je najčešće to što svoju karijeru stavljaju postrani zbog obitelji pa rade pola radnog vremena ili na manje zahtjevnim niže plaćenim pozicijama, pokazalo je istraživanje međunarodnog portala za plaće Paylab.

Najčešći razlog nesrazmjera plaća je to što žene stavljaju svoje karijere na čekanje zbog djece, priopćio je u srijedu portal MojPosao.

Potreba za uravnoteženjem obiteljskih i radnih obveza često prisiljava žene da preuzmu posao koji je manje zahtjevan u smislu vremena. Zbog toga također imaju tendenciju manje težiti ka rukovodećim pozicijama, pokazuje istraživanje, javlja Hina.

Žene na niže plaćenim pozicijama

Žene obično rade na niže plaćenim pozicijama, odnosno u djelatnostima kao što su administracija, računovodstvo, zdravstvo i socijalnu skrb, ljudski resursi, obrazovanje i farmaceutski proizvodi.

Muškarci su pak u djelatnostima s najboljim plaćama, kao što je IT, menadžment, transport i logistika, građevinarstvo, energetika, telekomunikacije, industrija i tehnologija, pojašnjava se u priopćenju.

Djelatnosti s uravnoteženijim omjerom su trgovina, umjetnost i kultura, bankarstvo, marketing, turizam i usluge.

Milenijalci imaju mnogo više radnih mjesta i mogućnosti za napredovanje u karijeri nego prošle generacije. Zahvaljujući radnom iskustvu, također imaju veće samopouzdanje i ambicije.

Eurostat: U EU-u zaposlenost žena porasla za 6 posto

Zaposlenost žena u EU-u je nešto viša od 66 posto. Broj zaposlenih žena se povećava, a u zadnjem desetljeću porasla je za 6 posto, pokazuju podaci Eurostata.

"Najveći napredak u zapošljavanju žena ostvarile su Malta, Njemačka i nove države članice, uključujući Poljsku, Bugarsku i Mađarsku, gdje je zaposlenost žena porasla za 10 posto", rečeno je.

Ipak, zemlje u kojima su razlike najveće su Malta, Italija, Grčka, Rumunjska i zemlje srednje Europe, što uključuje Češku, Mađarsku, Poljsku i Slovačku.

Zemlje u kojima je zapošljavanje najviše uravnoteženo su nordijske, primjerice Litva, Finska, Norveška, Švedska i Latvija, gdje je razlika manja od 5 posto.

Muškarci su u prosjeku za 11,5 posto aktivniji u zapošljavanju u odnosu na žene, stoji u priopćenju.

Fleksibilne pogodnosti privlače žene

Radna mjesta na nepuno radno vrijeme povećavaju sudjelovanje žena na tržištu rada. Takvi položaji su na raspolaganju u Nizozemskoj, Austriji i Njemačkoj, gdje su pružene bolje mogućnosti za pronalaženje ravnoteže između posla i privatnog života.

Najatraktivnije nefinancijske pogodnosti uključuju vremensku fleksibilnost. "Sve veći broj tvrtki zaposlenicima nudi fleksibilno radno vrijeme, rad od kuće i više slobodnih dana. Te nefinancijske beneficije potiču žene da se uključe u rad", stoji u priopćenju.

Tvrtke ulažu napore, dodaje se, kako bi stvorile radne uvjete i osigurale jednake mogućnosti te potaknule žene za što brži povratak na posao s porodiljskog dopusta.

Međunarodni portal za plaće Paylab dugoročno je pratio kretanje plaća zaposlenika na razini pojedinačnih radnih mjesta.

Rodna razlika posebno dolazi do izražaja u analizama plaća za istu poziciju, jer se usporedba temelji na približno identičnom opterećenju i preduvjetima.

Kopirati
Drag cursor here to close