Nastavljaju se pregovori

EU prihvaća pregovore sa SAD-om o industrijskim proizvodima

SAD nisu isključile auta iz pregovaračkih smjernica, a Nijemci su spremni staviti na pregovorački stol carine na automobile kao dio šireg sporazuma, koji SAD žele ispregovorati s ciljem uklanjanja carina na sve industrijske proizvodnje.
Gospodarstvo / Posao | 18. 01. 2019. u 16:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija je u petak objavila prijedlog pregovoračkih smjernica za pregovore o trgovini sa Sjedinjenim Državama s ciljem uklanjanja carinskih i necarinskih barijera u transatlantskoj trgovini industrijskim proizvodima.

Povjerenica Europske komisije za trgovinu Cecilia Malmstroem izjavila je kako tu nije riječ o pregovorima o tradicionalnom sporazumu o slobodnoj trgovini, nego samo o trgovini industrijskim robama.

"U prijedlogu mandata za pregovore mi ne predlažemo nikakvo smanjenje carina u poljoprivednom sektoru, nego samo za industrijske proizvode", rekla je Malmstroem.

Komisija mora dobiti mandat od 28 zemalja članica da bi mogla voditi pregovore.

Američka administracija želi pregovorati o carinama za široki raspon proizvoda, uključujući i poljoprivredne.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker postigao je u srpnju prošle godine na sastanku s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom dogovor koji je zaustavio zaoštravanje odnosa zbog trgovine.

Trump je pristao zaustaviti uvođenje carina na uvoz automobila iz Europe. Oni su se dogovorili da će raditi na uklanjanju carina na industrijske proizvode, izuzimajući automobile, i pojačati suradnju u području energetike. Europska unija je najavila da želi povećati uvoz američkog ukapljenog plina.

Sada je Komisija predložila mandat za pregovore o carinama, koji uključuje i autommobilski sektor.

"Vidjeli smo da Sjedinjene Države nisu isključile automobile iz svojih pregovaračkih smjernica. Mi smo spremni staviti na pregovorački stol carine na automobile kao dio šireg sporazuma, koji Sjedinjene Države žele ispregovorati s ciljem uklanjanja carina na sve industrijske proizvode", rekla je Malmstroem.

Kopirati
Drag cursor here to close