Sveteža situacija

Energetska kriza trese svijet

U Europi je energetski cjenovni tsunami. U Albaniji, koja je među najvećim uvoznicima struje kažu, da je zemlja u izvanrednom stanju zbog krize u opskrbi električnom energijom.
Gospodarstvo / Posao | 10. 10. 2021. u 09:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Libanska elektroenergetska mreža je potpuno ugašena, nakon što su dvije glavne elektrane ostale bez goriva. Nestašice prijete Indiji, Njemačkoj, Rumunjskoj. Prijete i nestašice pojedinih proizvoda.

A zbog nestašice uglja sa restrikcijama se suočava Indija i sjever Kine. Najmnogoljudnija zemlja svijeta prethodno je najavila da se okreće zelenoj energiji, a primorana je ponovo da uvozi ugalj.

U Europi je energetski cjenovni tsunami. U Albaniji, koja je među najvećim uvoznicima struje kažu, da je zemlja u izvanrednom stanju zbog krize u opskrbi električnom energijom.

Problemi su i u Rumunjskoj i Bugarskoj, a Talijani se već suočavaju sa drastičnim poskupljenjem i plina i struje, pišu Nezavisne.

"Iako upozoreni na poskupljenje struje i plina od prvog listopada Talijani će tek kada im stignu računi vidjeti šta znači poskupljenje struje za 29,8 posto i poskupljenje plina za 14,4 posto. Novo uvećanje samo struje bilo bi znatno dramatičnije da nije reagirala talijanska vlada: struja bi poskupila za 45 posto", objašnjava dopisnica RTS iz Italije Sanja Lučić.

Dodaje da je energetska kriza u Italiji pokrenula poskupljenja gotovo svih proizvoda.

Zbog vrtoglavog rasta cijena plina najveći britanski proizvođači - čelika, stakla, keramike i papira, upozorili su vladu da će obustaviti proizvodnju.

Skupi energenti u Njemačkoj pokrenuli su domino efekt: poskupljuju mnogi proizvoda, a prijete i nestašice.

"Poskupio je i plin. Računi za grijanje su Nijemcima za 12 posto veći od ovog mjeseca. Sve to se odrazilo i na inflaciju, koja je u Njemačkoj, poslije dugo vremena, prešla četiri posto", objašnjava Nenad Radičević, dopisnik RTS-a iz Njemačke.

Kopirati
Drag cursor here to close