Uređenje staza

Ekspanzija cikloturizma u Hercegovini

Gospodarstvo / Posao | 12. 09. 2016. u 06:56 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od veljače prošle godine, kada je i predstavljen, u Zavali, općina Ravno, provodi se dvogodišnji projekt "Bicikliranjem kroz povijest" - Revitalizacija stare uskotračne pruge Ćiro, piše Federalna.ba.

Uređenjem biciklističke staze, duge oko 200 kilometara, od Mostara preko Ravnog do Dubrovnika bit će upotpunjena turistička ponuda općina Ravno, Čapljina, Neum i Trebinje.

Značaj projekta prepoznala je i Europska unija, koja je putem IPA2 programa prekogranične suradnje osigurala oko 690.000 eura.

Spajanje država

Od Mostara, Hutovog blata, preko Čapljine, Neuma, Ravnog, pa do Ivanice uređuje se oko 170 kilometara staza za bicikliste. Obilježava se i GPS mapira, jedinstveno ne samo za našu zemlju nego i regiju. Cilj je vratiti području općine Ravno barem dio onoga što je zamrlo gašenjem popularnog ćire 1976. godine.

"Staza spaja dvije države Hrvatsku i BiH, spaja dva entiteta, prolazi kroz Federaciju i RS, odnosno, spaja cijelu Hercegovinu", kaže Goran Prskalo, glavni tajnik Biciklističkog kluba Mostar.

Baš kako je nekada radio i popularni ćiro. Budući da je cikloturizam posljednjih godina u ekspanziji, ova ruta idealna je za oživljavanje turizma, ponajprije u općini Ravno. Tu je špilja

Vjetrenica, kojoj je staza vrlo značajna jer upotpunjuje sadržaje zbog kojih će turisti doći, ali i zadržati se.

"Idealna je upravo za tu populaciju biciklista, kojih je svake godine sve više. Već ove godine imali smo, uglavnom s prostora Republike Hrvatske i susjednih općina, prave izlete te vrste. Mislim da će to vremenom biti sve jače, jasno je da će onda rasti i naša ponuda na terenu", poručuje načelnik općine Ravno Andrija Šimunović.

Bicikliranjem kroz povijest i uopće idejom vožnje tragovima staroga ćire oduševljen je i Owen, biciklist iz Velike Britanije. "Definitivno ću se vratiti u BiH i više je istražiti. Zapravo je ovo idealna zemlja za cikloturizam. Imate fantastične rute, a okoliš je nevjerojatan, mističan i šarmantan, što ne nalazite baš često", kaže on.

Najgrublji radovi završeni

I u susjednoj Hrvatskoj se radi punom parom. Prva faza je završena - od postavljanja sigurnosnih ograda, odmarališta, info tabli.

"Najgrublji radovi su završeni. U tijeku je postavljanje turističke signalizacije, te nabavka QR kodova i GPS mapiranja. Možemo očekivati da će sve biti završeno do konca listopada", ističe Bruno Bebić, predstavnik Dubrovačke razvojne agencije DUNEA.

Staza je muzej na otvorenom. Brojne su zanimljive priče vezane za pojedine dionice, primjerice od Dračeva do Hutova. "Tu je jedan veliki most, zovemo ga Sjekose, u biti je gvozdena ćuprija i priča se da ima i materijalnih dokaza da je taj most rađen po nacrtu 'Ajfela", navodi Prskalo.

Značaj ovoj projekta, u kojem sudjeluju i razvojne agencije Hercegovine i Dubrovnika, prepoznala je i Europska unija bez čijih se fondova ne bi moglo mnogo toga učiniti. Za općinu Ravno svakako je najznačajnija tim više jer sudjeluju u još tri projekta prekogranične suradnje.

Kopirati
Drag cursor here to close