USAID

E-uprava za transparentnije usluge građanima

"BiH mora modernizirati svoju upravu i učiniti ju funkcionalnijom kako bi podržala snažnije poslovno okruženje i poboljšala život građana", rekla je Nancy Eslick
Gospodarstvo / Posao | 29. 06. 2021. u 10:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema sporazumu između Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) i Ministarstva rada i socijalne politike FBiH o provedbi novog USAID-ovog projekta E-uprava, javne bi usluge trebale postati transparentnije i omogućiti građanima lakši pristup pomoći.

Direktorica misije USAID BiH, Nancy Eslick, i ministar rada i socijalne politike FBiH, Vesko Drljača, potpisali su Memorandum o razumijevanju kojim će se nadograditi elektronički registar naknada i korisnika socijalnih usluga u FBiH. Rezultat će biti veća transparentnost i integritet javnih usluga, brži i efikasniji procesi i vladu i građane te sigurna razmjena informacija među institucijama na svim razinama vlasti.

USAID će pružiti organizacijsku i financijsku podršku modernizaciji uprave, od optimizacije procesa i nadogradnje postojećih IT sustava do nabavke i isporuku potrebnih hardverskih i softverskih licenci. Da bi se osiguralo pravilno funkcioniranje sustava, USAID će također osigurati obuku o njegovom korištenju, održavanju, naknadnim promjenama i poboljšanju njegovih funkcionalnosti za korisnike i administratore elektroničkog registra socijalne pomoći.

"BiH mora modernizirati svoju upravu i učiniti ju funkcionalnijom kako bi podržala snažnije poslovno okruženje i poboljšala život građana", rekla je Nancy Eslick i dodala kako se ovim "FBiH obvezala poboljšati kvalitetu života za sve građane u FBiH, a USAID-ov projekt E-uprava sa zadovoljstvom pomaže takav proces."

Elektronički sustav će centralizirati obavezne identifikacijske dokumente, podatke o prihodu i domaćinstvu o imovini, troškovima i socijalnim i zdravstvenim potrebama, te bi se potrebe podnositelja zahtjeva mogle utvrditi mnogo brže. Također će efikasnije pružati usluge građanima i smanjit administrativno opterećenje uzrokovano sadašnjim dugotrajnim i greškama sklonim prikupljanju papirnatih dokumenata.

Ministar Drljača je naglasio da će prva aktivnost u okviru ovog Memoranduma biti prikupljanje informacija od postojećih IT sustava potrebnih za postizanje sveobuhvatnog elektronskog registra socijalne pomoći.

„Nova nadogradnja elektroničkog registra pružit će točne informacije o trenutnom stanju socijalne zaštite u FBiH. Ovo otvara mogućnosti za poboljšanje zakonodavnog okvira i usklađivanje mjera socijalne zaštite u FBiH. Novi sustav će također poboljšati postojeće i omogućiti razvoj novih segmenata socijalne zaštite, " naglasio je Drljača.

Kopirati
Drag cursor here to close