Način prodaje

Dvije žene tuže Hermès jer im je torba preskupa

U tužbi stoji kako trgovac nudi torbe Birkin samo kupcima koji imaju određenu "povijest kupnje" Hermèsovih proizvoda.
Gospodarstvo / Posao | 22. 03. 2024. u 08:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Kaliforniji je podnesena kolektivna tužba protiv modne kuće Hermès. Dva kupca u tužbi podnesenoj 19. ožujka tvrde da su morali kupiti dodatne proizvode u trgovini Hermès, poput cipela, šalova, remenja ili nakita, prije nego što su imali priliku kupiti torbu Birkin.

U tužbi stoji kako trgovac nudi torbe Birkin samo kupcima koji imaju određenu "povijest kupnje" Hermèsovih proizvoda, prenosi Index.

U tužbi je istaknuto i kako će, ako su kupci "dostojni" Birkinove torbe, dobiti ponudu da je kupe u odvojenoj prostoriji budući da sporna torba nije izložena u prostoru trgovine niti dostupna za kupnju na web stranici.

Iskorištava li Hermès svoju tržišnu moć?

"Birkinove torbe nikada se javno ne izlažu na prodaju u maloprodajnim trgovinama Hermès. Uistinu, često ih uopće nema u maloprodajnim trgovinama ili, ako ih ima, to je samo jedna, dvije ili najviše tri torbe", tvrde odvjetnici u tužbi. "Većina potrošača nikada neće vidjeti torbu Birkin u Hermèsovoj maloprodajnoj trgovini."

Prema tužbi, praksa Hermèsa u kojoj mogućnost kupnje ove torbe vezuju uz kupnju drugih luksuznih odjevnih predmeta i modnih dodatka krši američke antimonopolske zakone. Prema njima, luksuzni brend iskorištava svoju tržišnu moć i nepošteno povećava cijenu torbi Birkin, piše Independent.

Odvjetnici su istaknuli i kako zaposlenici maloprodaje Hermèsa ne dobivaju proviziju na prodaju Birkinovih torbi, ali dobivaju tri posto na odjevne proizvode ili modne dodatke, što ukazuje na shemu povećanja prodaje.

"Iako zaposlenici maloprodaje Hermèsa ne dobivaju proviziju na najvrjednije i najtraženije proizvode koje prodaje njihov poslodavac, upućuju ih [Hermès] da koriste Birkinove torbe kao način prisile potrošača da kupuju dodatne proizvode", stoji u prijavi. "Tako [Hermès] koristi svoje prodajne suradnike za provođenje ilegalnih obvezujućih aranžmana."

Nije prvi put da ih se optužuje za antimonopolske prakse

Jedna od tužiteljica, Tina Cavalleri, tvrdi da je "prisiljena" potrošiti "desetke tisuća dolara" u Hermèsu kako bi "dobila pristup" torbi Birkin. Kad je kontaktirala Hermès 2022. godine zbog kupnje luksuzne torbe, navodno joj je rečeno da je torba Birkin dostupna samo "klijentima koji su dosljedni u podršci poslovanja brenda".

Tužitelj Mark Glinoga pokušao je kupiti torbu Birkin prošle godine, ali mu je svaki put rečeno da mora kupovati druge proizvode iz ponude.

Tužitelji traže nespecificiranu odštetu i sudsku naredbu koja će zabraniti navodno antikonkurentske prakse Hermèsa.

Ovo nije prvi put da se netko žali na kompliciranost postupka nabavke Birkinove torbe. No, Hermès je već porekao optužbe da uvjetuje kupnju drugih proizvoda kako bi se došlo do kultne torbe. "Hermès strogo zabranjuje bilo kakvu prodaju određenih proizvoda kao uvjet za kupnju drugih", rekla je tvrtka.

Kopirati
Drag cursor here to close