Poslovni planovi

Domaći građevinarci se nadaju da će graditi autocestu u Hercegovini

Nagovještaji pojačanih građevinskih aktivnosti u ovoj godini
Gospodarstvo / Posao | 10. 03. 2018. u 11:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U posljednjem kvartalu prošle godine, prema podacima Agencije za statistiku BiH, izdano je za 11,4 posto više оdоbrеnjа zа grаđеnjе u odnosu na njihov prosječan broj u 2016. godini, te za 13,4 posto više nego u istom kvartalu 2016. godine, što nagovještava pojačanu građevinsku aktivnost u ovoj godini. 

Tajnik za građevinarstvo u Gospodarskoj komori FBiH Dženana Hodžić izjavila je da poslovanje građevinskog sektora BiH, prema službenoj statistici i informacijama sa terena, bilježi rast. 

'' S obzirom na vremensku uvjetovanost izvođenja radova u građevinarstvu, možemo reći da je ova zima uglavnom bila blaga i općenito doprinosila kontinuitetu radova u građevinarstvu. Nakon perioda stagnacije, visokogradnja u posljednje tri godine bilježi blagi, ali kontinuiran rast i taj trend se nastavlja. Većina se odnosi na stambenu gradnju koja je, dobrim dijelom, rezultat privatnih investicija domaćih građevinskih kompanija'',  izjavila je Hodžić za Fenu.

Domaće građevinske kompanije također očekuju i nove natječaje za gradnju autocesta i cesta. Očekuje se nastavak izgradnje autoceste u Hercegovini i dijelu Klopče - Zenica. Započinju i aktivnosti na HE Vranduk. Najavljena su sredstva od 750 milijuna KM za gradnju Koridora Vc, u omjeru 500 milijuna za FBiH i 250 milijuna za RS.

Domaće građevinske kompanije, kako kaže Hodžić, očekuju da će ova sredstva biti i operativna već u ovoj godini, te pokrenuti značajniji rast aktivnosti niskogradnje.

''Domaći građevinari imaju osposobljene kapacitete i vjeruju da ukupan ambijent i dešavanja u predizbornoj godini neće napraviti blokadu investicija i operativnost sredstava, što bi bilo pogubno za poslovanje građevinskog sektora. Vjerujemo da će se pozitivne prilike adekvatno iskoristiti i unaprijediti ukupan poslovni ambijent u zemlji'', kazala je Hodžić za Fenu.

Kopirati
Drag cursor here to close