Grad okončao agoniju

Dom zdravlja Konjic dobio novog direktora - prekinut štrajk

Predsjednik Nezavisnog sindikata radnika zdravstva Doma zdravlja Konjic Amer Kerić kaže kako je agoniju okončao Grad Konjic
Gospodarstvo / Posao | 08. 02. 2023. u 09:13 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uposlenici Doma zdravlja Konjic, nakon tromjesečnog štrajka zbog kašnjenja plaća i nezadovoljstva rukovodstvom, su dobili novog direktora i prekinuli generalni štrajk u koji su stupili 14. studenog prošle godine, te se konačno vratili na svoja radna mjesta.

Predsjednik Nezavisnog sindikata radnika zdravstva Doma zdravlja Konjic Amer Kerić kaže kako je agoniju okončao Grad Konjic koji je i osnivač tako što je u četvrtak sazvao kolegij Gradskog vijeća, gdje je donesena odluka o razrješenju dužnosti dosadašnje direktorice Jasminke Brkan i za vršitelja dužnosti direktora Doma zdravlja imenovan dr. Džemal Hajduk.

''Imamo nekoga tko se neće žaliti na malu tranšu''

"On je odmah u petak pozvao na sastanak štrajkački odbor i njegov ekspoze nam se jako svidio. To je ustvari oni što smo mi i priželjkivali, čovjeka koji će razumjeti naše problem i boriti se za poboljšanje stanja. Konačno smo vidjeli da imamo nekoga ko neće samo kukati na malu tranšu Zavoda zdravstvenog osiguranja i ne prikazivati ostale izvore prihoda, nego čovjeka koji će jasno dati do znanja koliko je novaca ušlo u kuću", kazao je Kerić za Klix.ba.

Smatra još važnijim što je Hajduk voljan da radi projekte za poboljšanje materijalne situacije ustanove, samim tim i uposlenika i ne manje bitno da će se to sve na kraju odraziti i na kvalitetniju uslugu korisnicima zdravstvene zaštite.

Planom koji je predstavio Hajduk, bi se zadovoljio njihov drugi zahtjev iz štrajka, a prema dogovoru, čim prođe period oko administrativnih generalija vezanih za preuzimanja funkcije je dogovoreno da rade analize i odrede kojim tempom će se sustići dvije zaostale plaće koje im kasne.

Prekid štrajka

"Jučer smo potpisali s novoizabranim vršiteljem dužnosti direktora sporazum o prekidu štrajka i odmah smo se stavili u puni radni kapacitet", kaže nam predsjednik Nezavisnog sindikata radnika zdravstva Doma zdravlja Konjic, navodeći kako svi vjeruju planu koji im je predstavljen.

Ističe kako je novim principom rukovođenja Domom zdravlja Konjic Hajduk ujedno zagarantirao svim zaposlenicima i korisnicima zdravstvenih usluga da se neće više dešavati problemi s kojim se godinama nose.

"Prvi put na čelu ustanove imamo čovjeka koji ima planove za razvoj zdravstvene zaštite i koji je već sada ostvario u ovih par dana značajne komunikacije s ljudima koji su spremni pomoći konjičku primarnu zdravstvenu zaštitu", pojasnio je Kerić.

Komunikacija i koordinacija

Tvrdi da je prvenstveno ostvarena komunikacija s lokalnom Gradskom upravom, gdje je vidljiv napredak u koordinaciji, mada ih je kako ističe u vrijeme rukovodstvene krize kritizirao smatrajući da mogu mnogo brže da donesu odluke koje su donijeli.

Sada kad je sve gotovo, dodatno olakšanje je u činjenici da je Gradska uprava Konjica ponudila asistenciji za daljnju pomoć u rukovođenju ustanove.

Podsjetimo, nakon što je Nezavisni sindikat radnika zdravstva Doma zdravlja Konjic od svog poslovodstva 3. listopada dobilo dopis u kojem stoji da ne mogu računati više na niti jedan osobni dohodak tijekom ove godine, to je izazvalo revolt među zaposlenicima, koji je u konačnici rezultirao generalnim štrajkom radnika.

Uposleni u Domu zdravlja Konjic u generalnom su štrajku od 14. studenog, a razlog su neisplaćene bruto plaće za dva prethodna mjeseca i naknada za kolovoz i rujan.

Agonija u vezi s nedostatkom novca za isplatu plaća uposlenima u ovoj zdravstvenoj ustanovi, traje od 2008. godine, a kako je ranije za medije rečeno iz menadžmenta ove ustanove, razlog nedostatka novca je “stalno nepovoljan ugovor kojeg imaju sa Zavodom zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije (ZZOHNŽ)”.

Amer Kerić, predsjednik Neovisnog sindikata radnika zdravstva Doma zdravlja Konjic za Bljesak.info je ranije kazao kako je sve završilo na tužiteljstvu. U štrajku je bilo 119 zaposlenih, a njihov osnovni zahtjev je bio da se njihove plaće s pripadajućim naknadama počnu redovito uplaćivati.  

Kopirati
Drag cursor here to close