JP Autoceste FBiH

Dobili priliku da rade na projektu izgradnje tunela Ivan

Posao i šansu prvi put dobiva 25 mladih osoba sa evidencije nezaposlenih i to: pet osoba sa visokom stručnom spremom (VSS) na period od godinu dana i 20 osoba sa srednjom stručnom spremom (SSS) na period od šest mjeseci.
Gospodarstvo / Posao | 20. 07. 2020. u 13:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prostorijama operativnog ureda JP Autoceste FBiH u Sarajevu danas su svečano potpisani ugovori o radu između tvrtke Euro-asfalt d.o.o. Sarajevo, izvođača radova na projektu izgradnje Tunel Ivan, te deset od ukupno planiranih 25 mladih osoba koje će u narednih godinu dana raditi na izgradnji ove dionice na Koridoru Vc.  

Potpisivanju ugovora prisustvovali su direktor JP Autocesta FBiH Adnan Terzić, direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar, direktor Euro-asfalt d.o.o. Hamed Ramić i direktorica Ureda EBRD-a za BiH Manuela Naessl putem video linka.

Na ovaj način, posao i šansu prvi put dobiva 25 mladih osoba sa evidencije nezaposlenih i to: pet osoba sa visokom stručnom spremom (VSS) na period od godinu dana i 20 osoba sa srednjom stručnom spremom (SSS) na period od šest mjeseci.

Direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić u svom obraćanju podsjetio je, da je potpisivanje ovih ugovora rezultat partnerske suradnje JP Autoceste FBiH i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

''Drago mi je da smo danas tu da možemo da započnemo projekt koji radimo zajedno sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, koja ne samo da financira projekte na izgradnji Koridora Vc, nego za svaki ugovor traži i dodatni benefit za BiH i lokalnu zajednicu. Ovaj projekt je u ideji već više od godinu dana za tri dionice koje se financiraju sredstvima EBRD-a. Osigurat ćemo za 75 mladih osoba koje će ne samo imati mogućnost da se zaposle u tvrtkama koje grade, nego imati i mogućnost da nauče i da steknu iskustva na izgradnji Koridora Vc'', istaknuo je Adnan Terzić, direktor JP Autoceste FBiH.

Video: Vizualizacija poddionice Tarčin - Ivan

Direktor Terzić se zahvalio EBRD-u i Zavodu za zapošljavanje, a i izvođačima, u ovom slučaju je to Euro-asfalt, i poručio da su zajedno uspjeli da naprave nešto novo i nešto što bi trebalo da nam donese svima boljitak.

Program i odobrene kreditne linije za izgradnju autoceste imaju cilj da ovim inovativnim financijskim instrumentom stimuliraju zapošljavanje mladih osoba u BiH.

''Europska banka za obnovu i razvoj u velikoj mjeri podržava projekt Koridora Vc od početka i veliko nam je zadovoljstvo surađivati sa kompanijom JP Autoceste FBiH. Također, tijekom razgovora interesirali smo se na koji način možemo postići to da se upravo ovim projektima otvori mogućnost zapošljavanja mladih ljudi. Veliko mi je zadovoljstvo da vidim da je naša suradnja urodila plodom i da konačno otvaramo put za neke mlade ljude i njihovo prvo zaposlenje'', poručila je direktorica Ureda EBRD-a za BiH Manuela Naessl.

Jedna od potpisnica ugovora Adela Salkić, inženjer geologije kazala je da je ovaj ugovor njima važan s dva aspekta.

''Prvi je jer imamo šansu na terenu pokazati znanje stečeno tijekom školovanja, ali i skupljati i stjecati iskustvo od naših budućih kolega. Važno je i jer smo u samom startu dobili priliku raditi u jednoj od najvećih građevinskih kompanija u zemlji i to još na tako zahtjevnom projektu kakav je tunel Ivan'', istaknula je Adela Salkić.

Izvođač radova je odabrao kandidate prema potrebama na gradilištu, a tehničku i stručnu pomoć je pružio Federalni zavod za zapošljavanje.

''Mi danas primamo 25 ukupno mladih ljudi, većini je to prvi posao. Dobit će priliku da se na projektu Tarčin – Tunel Ivan educiraju, nauče vještine našeg posla na projektima i želim im puno uspjeha i da kada nauče ovaj postao ostanu u Bosni i Hercegovini'', istaknuo je Hamed Ramić, direktor Euro-asfalta, izvođač radova na izgradnji tunela Ivan.

Za realizaciju ovog programa osigurano je u ugovoru za izgradnju tunela Ivan iznos od 403.683 KM, dok Federalni Zavod za zapošljavanje sudjeluje u projektu sa 90.000 KM i Euro-asfalt sa preostalim iznosom.

Helena Lončar, direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje govorila je o značaju što je Upravni odbor Federalnog zavoda je prepoznao tu pozitivnu priču, a inače je Federalni zavod u skladu sa svojim nadležnostima i mogućnostima daje podršku ovakvih i sličnih projekata koji imaju za cilj zapošljavanje i zadržavanje postojeće zaposlenosti.

Nastavak podrške lokalnoj ekonomiji u rješavanju društvenih i ekonomskih problema će biti moguća i kroz kreditne linije sa EBRD-om za izgradnju još dvije dionice Poprikuše – Nemila i Mostar jug – Tunel Kvanj, gdje će ovom inkluzijom biti zaposleno još 50 mladih osoba.

Kopirati
Drag cursor here to close