Direktori u potrazi

Deutsche Telekom traži 2.000 radnika u BiH?!

Za njihov projekt potrebno je na stotine stručnjaka u domeni projektiranja, dokumentacije, IT planiranja, razvoja softvera, ali i najjednostavnijih građevinskih radova.
Gospodarstvo / Posao | 05. 10. 2021. u 11:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grupa od 14 direktora Deutsche Telekom boravila je nekoliko dana u Banja Luci, u kojoj pokušava pronaći 2.000 ljudi za izgradnju digitalne infrastrukture u Njemačkoj, objavio je portal Capital.

Portal navodi kako su održali na desetine sastanaka s domaćim poduzećima čiji bi radnici već sljedeće godine mogli raditi na jednom od najvećih projekata u povijesti Europe.

Potpredsjednik iz Banja Luke

Naime, Nijemci imaju plan da do 2030. godine 30 milijuna domaćinstava i poduzeća poveže na širokopojasni internet.

Međutim, kapaciteti Njemačkog tržišta radne snage nisu dovoljni za tako obiman posao, pa su prinuđeni tražiti partnere van zemlje.

Zapadni Balkan se tu nameće kao jedno od rješenja, s obzirom da radnici i kompanije s tog prostora dobro kotiraju u Njemačkoj.

''Razlog zašto je baš Banja Luka izabrana za bazu iz kojeg će se krenulo u potragu se može naći u tome što je jedan od potpredsjednika Deutsche Telekoma Borislav Tadić, rođen i odrastao u ovom gradu'', navodi Capital.

U razgovoru za Capital on kaže kako je za njihov projekt potrebno na stotine stručnjaka u domeni projektiranja, dokumentacije, IT planiranja, razvoja softvera, ali i najjednostavnijih građevinskih radova.

Traže se partneri

''Praktično, mi tražimo partnere. Njemačko tržište je jako zasićeno i jako je malo stručnjaka tog profila koji bi to radili za prihvatljivu cijenu. Važno je napomenuti da mi 'ne krademo' radnike već želimo angažirati ih za vrijeme trajanja projekta. Znači, Deutsche Telekom neće izravno zapošljavati jer smo svjesni da će se projekt jednog dana završiti i onda bi se postavilo pitanje šta onda da radimo sa tim personalom'', kaže Tadić.

Dodaje kako domaće gospodarstvo ne treba brinuti, jer Deutsche Telekom nema namjeru konkurirati joj na bilo koji način, već suprotno, da ljudima omogući dobru zaradu, a kompanijama profit i reference.

''Smatramo kako zajedničkim pristupom kompanije mogu da nam pomognu, ostvare samoodrživi rast i diversificiraju svoj portfolio koji ne bi bio vezan samo za tržište Zapadnog Balkana već za tržište Zapadne Europe, gdje smo mi prisutni'', otkriva Tadić.

Dodaje kako je dobio pozitivne signale sa nekoliko razina vlasti kada je ova ideja u pitanju, te da bi njezina realizacija mogla početi sljedeće godine.

''Dogovoreni su pojedini pilot projekti i ako se naše kompanije pokažu dovoljno ozbiljne, a na šta ja iskreno nemam utjecaj, onda bi u početkom iduće godine krenulo u postupnu realizaciju'', rekao jeza Capital Tadić.

Kopirati
Drag cursor here to close