Berba grožđa

Crnogorci traže sezonce: Dnevnica od 25 do 50 eura

Radnici angažirani na berbi, ovisno od učinka u prosjeku mogu zaraditi i do 50 eura dnevno, uz osiguranu hranu i smještaj.
Gospodarstvo / Posao | 24. 07. 2023. u 13:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Crnogorska kompanija "13. jul – Plantaže", koja je jedan od najvećih i najznačajnijih proizvođača grožđa i vina u Jugoistočnoj Europi, ovih dana započela je berbu stonog grožđa.

Na plantažama je trenutno oko stotinu sezonskih radnika, a u susret berbi vinskog grožđa, ova kompanija potražuje sezonske radnike iz cijele regije, nudeći im zaradu, u prosjeku od 25 do 50 eura na dan.

I do 50 eura 

Za poslove na plantažama u kolovozu ovoj kompaniji potrebno je više stotina radnika, a koje ne može osigurati u Crnoj Gori.

Na najvećem vinogradu u Europi u jednom komadu, površine 2,3 tisuće hektara, trenutno je aktivna operacija stonog grožđa. Angažirano je oko 15 radnika, dok je veći broj radnika angažiran na berbi drugog voća.

Ipak, pravi poslovi tek slijede. U narednim danima, ova kompanija uposlit će još najmanje stotinu radnika, uglavnom iz zemalja regije.

Radnici angažirani na berbi, ovisno od učinka u prosjeku mogu zaraditi i do 50 eura dnevno, uz osiguranu hranu i smještaj.

Novinari Anadolije obišli su na Ćemovskom polju u Podgorici zasade grožđa, čija je berba u počela u četvrtak. Direktorica vinogradarsko voćarske proizvodnje kompanije "13. jul-Plantaže", ističe da je osim berbe grožđa, u tijeku je berba breskve.

"Od 29. svibnja je u tijeku berba breskve, a danas smo počeli s berbom stonog grožđa, a već sredinom kolovoza očekujemo da počnemo s berbom bijelih vinskih sorti. Vremenske prilike u prethodnom periodu nisu bile baš najpovoljnije za poljoprivrednu proizvodnju, prije svega mislim na učestale padaline i veliki broj kišnih dana od početka vegetacije gotovo do početka srpnja. Ali, nadamo se da će nam u idućem periodu vremenske prilike ići na ruku i da ćemo uspjeti da uspješno uberemo ostale količine grožđa i voća", kazala je Mugoša.

0,50 eura po gajbi 

Govoreći o problemu radne snage, koji je sve više izražen posljednjih godina, Mugoša naglašava da je kompanija u potrebi za angažiranjem kako domaće, tako i radne snage iz regije.

"Pored stalno zaposlenih radnika, angažirano je trenutno oko stotinjak sezonskih radnika. Danas je prvi dan berbe stonog grožđa i danas je angažirano svega petnaestak radnika domaće radne snage, a sljedeće sedmice očekujemo dolazak oko 80 radnika iz zemalja regiona, ali svakako imamo potrebu za angažiranjem dodatnih radnika", ističe Mugoša

Ona je pozvala sve zainteresirane radnike da im se pridruže, a cijena berbe za gajbu stonog grožđa bit će 0,50 eura. Za sve zainteresirane s teritorija Podgorice imamo svakodnevno osiguran prijevoz od Sahat Kule i nazad, a za zainteresirane iz drugih gradova plaćene su karte i troškovi prijevoza.

Ona napominje da je za sve radnike osiguran smještaj i tri dnevna obroka.

"Prosječan radnik može ubrati pedeset gajbi, a imamo izuzetaka gdje se ide i preko stotinu gajbi, tako da je to od 25 eura pa na dalje", kaže Mugoša.

Jedan od radnika je ispričao da berba počinje od šest sati ujutro i traje do 11 sati, najviše zbog vrućine.

"Može se raditi, tko hoće. Imamo osiguranje i radni staž", kaže ovaj vrijedni radnik.

Kopirati
Drag cursor here to close