Regija Bihaća

Crni mjesec: Bez posla ostaje tisuću ljudi

Još masovnija otpuštanja očekuju se u drugoj polovini travnja...
Gospodarstvo / Posao | 13. 04. 2020. u 11:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom prvog tjedna travnja na području Unsko-sanskog kantona u Službu za zapošljavanje prijavio se 481 radnik koji je ostao bez zaposlenja, s tim da je u najavi još 750 otkaza, potvrdio je Nezavisnim novinama Elmedin Đuzel, direktor ove ustanove.

"Već smo kod brojke od preko tisuću osoba koje će ostati bez zaposlenja zbog trenutne situacije uzrokovane pandemijom virusa korona. Radi se uglavnom o ugovorima koji su istekli ili su raskinuti zbog proglašenja tehnoškog viška. Dominantni su sektori ugostiteljstvo i trgovina", istaknuo je Đuzel.

Prema njegovim riječima, ovakva situacija otežava njihov rad jer financijskim planom nisu planirali ovakve okolnosti.

"Ono što možemo reći je da ćemo prvi val moći zbrinuti uplatom zakonskih naknada za nezaposlene i njihovo zdravstveno osiguranje. Međutim, kasnije će nam biti neophodna pomoć viših razina vlasti", istaknuo je.

Dodao je kako ovakva situacija nije najgore što se moglo dogoditi jer se još masovnija otpuštanja očekuju u drugoj polovini travnja.

"Gospodarski subjekti su već najavili otpuštanja u cilju racionalizacije poslovanja, ali i zatvaranja firmi u pojedinim oblastima. Mislim da će situacija tek eskalirati", izjavio je Đuzel.

Prema njegovim riječima, problem bi se mogao dodatno usložniti nakon povratka građana koji se nalaze na privremenom radu u inozemstvu i koji bi mogli ostati bez zaposlenja.

Moguće ekonomske štete u ožujku i travnju ove godine, kada se radi o gospodarstvu Unsko-sanskog kantona, mogle bi iznositi i do 130 milijuna maraka, procjene su Privredne komore USK.

Iz Vlade Unsko-sanskog kantona planiraju osigurati poseban fond za pomoć onim poduzećima koja trpe najveću ekonomsku štetu zbog aktualne pandemije virusa korona.

Ministar gospodarstva u Vladi USK Nijaz Kadirić istaknuo je kako će se preliminarno iz kantonalnog proračuna u te svrhe osigurati 2,5 milijuna maraka, te da će se kasnije pristupiti rebalansu proračuna.

Kopirati
Drag cursor here to close