Nevrednovanje sestrinstva

Činjenica da napuštaju BiH, mnogo govori o položaju medicinskih sestara

Nije samo financijska situacija razlog odlaska medicinskih sestara. Veći problem je nevrednovanje sestrinstva kao profesije je
Gospodarstvo / Posao | 10. 05. 2019. u 16:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mjerenjem razine šećera u krvi, krvnog tlaka i savjetima za građane zdravstveni profesionalci obilježili su danas u Sarajevu Međunarodni dan sestrinstva, a osvrnuli su se i na njihov rad i ulogu u njezi bolesnih i zaštiti zdravih ljudi.

Predsjednica Upravnog odbora Udruge medicinskih sestara i tehničara FBiH Nihada Kulovac izjavila je novinarima da su za medicinsku sestru i tehničara potrebni požrtvovanost, humanost, ljubaznost, strpljenje i razumijevanje. Ipak, kako je kazala, činjenica da mnogo medicinskih sestara i tehničara napušta BiH govori o njihovom položaju.

Nevrednovanje sestrinstva

''Nije samo financijska situacija razlog odlaska medicinskih sestara. Veći problem je nevrednovanje sestrinstva kao profesije jer, bez obzira o kojem se razini i profilu obrazovanja radilo, u pitanje je medicinska sestra. Mi se štitimo postojeći kadar, tako da na većini klinika na tridesetak kreveta je jedna medicinska sestra u noćnoj smjeni'', naglasila je.

Podsjeća da npr. na primarnoj razini zdravstvene zaštite, liječnik može imati oko 26 pacijenata dnevno. Naravno, u tom timu je i medicinska sestra.

''Međutim, liječnik na primarnoj razini ima dnevno 40, 50 i više pacijenata. Situacija nije drugačija niti na drugim razinama zdravstvene zaštite'', naglasila je.    

Ističe da ima i pozitivnih primjera koji 'prepoznaju medicinsku sestru koja je napredovala u struci i svakako su to i vrjednovali'.       

Neophodno ulagati u profesiju

Članica Projekta jačanja sestrinstva u BiH Ana Sredić podsjeća da u zdravstvenom sustavu u BiH ima oko 20.000 medicinskih sestara i tehničara. Međutim, da bi se u potpunosti iskoristio njihov potencijal i unaprijedio položaj neophodno je ulagati u tu profesiju i rješavati probleme i izazova s kojima se suočavaju.

''Projekt poduzima niz aktivnosti da bi ojačao strukovna udruženja, standardizirao usluge, unaprijedio formalno i neformalni obrazovanje te u konačnici osigurao sigurnije i kjvalitetnije zdravstvene usluge, ponajviše za najranjivije kategorije stanovništva'', ističe ona.  

Kaže da medicinske sestre iz BiH odlaze jer su u drugim državama za njih povoljniji uvjeti za život i rad. Vjeruje da je potrebno raditi na poboljšanju uvjeta za njihov rad ovdje 'da im damo razloga da ostanu.'   

Na Trgu Djece Sarajeva danas je, u povodu Međunarodnog dana sestrnstva, upriličena i vježbu iz osnove održavanja života, da bi svaki pojedinac mogao prepoznati životno ugroženog pacijenta i spasiti mu život.        

Svake godine medicinske sestre cijelog svijeta obilježavaju Međunarodni dan sestrinstva (12. svibanj) na dan rođenja Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva.

Kopirati
Drag cursor here to close