Znatna poskupljenja

Cijene stanova će rasti zbog poskupljenja građevinskog materijala

Iako se već sada gradi punom parom, investitori u BiH našli su se pred jednim novim izazovom - poskupljenjem građevnog materijala koji će u konačnici znatno utjecati na cijene stanova.
Gospodarstvo / Posao | 26. 05. 2021. u 07:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Ilustracija

Građevinski sektor jedan je od najjačih pokretača bh. ekonomije. Stoga i ne čudi što se već početkom ove godine, nakon prošlogodišnje pojave pandemije koronavirusa, broj građevinskih dozvola znatno povećao.

No, iako se već sada gradi punom parom, investitori u BiH našli su se pred jednim novim izazovom, poskupljenjem građevnog materijala koji će u konačnici znatno utjecati na cijene stanova.

Tako je ukupni indeks proizvođačkih cijena u građevinarstvu/stanogradnji u prvom tromjesečju 2021. godine u usporedbi s prethodnim tromjesečjem veći je za 2,1 posto, pokazali su podaci Federalnog zavoda za statistiku.

Prema vrsti građevinskih radova, u istom razdoblju indeks cijena za arhitektonske i građevinske radove veći je za 2,3 posto, za vodoinstalaterske i kanalizacijske radove veći je za 2,4 posto, za elektroinstalacijske radove veći za 1,8 posto, dok je za strojarsko-instalacijske radove indeks cijena veći za 1,4 posto, podaci su FZS-a. Ova poskupljenja odrazila su se i na cijene stanova.

U prvom tromjesečju 2021. godine prodano je u BiH ukupno 618 novih stanova, prema podacima Agencije za statistiku BiH, što je manje za 2,2 posto u odnosu na isto tromjesečje 2020. godine.

Istodobno, prosječna cijena prodanih novih stanova povećana je za 8 posto i iznosila je u prvom tromjesečju 1801 KM. No do rasta prosječne cijene kvadrata došlo je zahvaljujući rastu troškova.

U odnosu na 2020. godinu građevinske tvrtke morale su izdvojiti više novca za građevinsko zemljište, zbog poskupljenja građevnog materijala na tržištu povećana je i cijena gradnje, a i ostali troškovi bili su veći nego lani, piše Večernji list.

Prema pisanju portala indikator.ba, u cijenu kvadrata u prvom tromjesečju ove godine graditelji stanova morali su u prosjeku ugraditi 185 KM za kupnju građevinskog zemljišta, a u istom razdoblju lani za zemljište su izdvajali 153 KM.

Cijena gradnje s uključenom dobiti izvođača u ovoj godini iznosila je 1141 KM, a lani je bila 1064 KM. Na veću prosječnu cijenu stanova imali su utjecaj i povećani ostali troškovi koji su na početku ove godine iznosili 475 KM, a lani su bili 412 KM.

Cijene građevnog materijala također su od pojave pandemije koronavirusa rasle. Tako je ponovno poskupljenje aluminija, plastike, ali i ostalog građevnog repromaterijala zabrinulo proizvođače PVC i aluminijske stolarije koji strahuju da će ih, uz nekontrolirano divljanje, cijene odvesti u minus iz kojeg će se teško izvući.

Iz građevinskih tvrtki ističu da su im dobavljači najavili poskupljenje repromaterijala do 15 posto, iako im je od početka godine cijena skočila za vrtoglavih 20 posto.

Ineska Đurić iz tvrtke za proizvodnju i ugradnju stolarije “Đurićmont” kazala je za capital.ba da na tržištu cijene divljaju, zbog čega ponude koje su poslali prije poskupljenja i koje su vrijedile 30 dana sada ne vrijede.

''Cijene su toliko rasle da sami moramo pokriti razliku vrijednosti gotovog proizvoda kako bismo ispoštovali kupce i ugovor'', kazala je Đurić dodajući kako su im dobavljači iz Njemačke najavili novo poskupljenje materijala od 1. lipnja.

''Već su poskupjeli za četiri posto, a od lipnja dodatnih šest posto. Nabavne cijene PVC profila bez PDV-a u veljači su bile 6,83 KM, sada su gotovo 7,50 KM, dok je ojačanje na prozoru početkom godine koštalo oko 8,10 KM, a sada treba izdvojiti 9,10 KM'', objasnila je Đurić za capital.ba.

Inače, već ranije je došlo i do poskupljenja stiropora koji je jedan od ključnih stavki prilikom izgradnje. Zabilježena je i nestašica sitne cigle.

Promatrajući situaciju s drugim materijalom za izgradnju, cijene proizvoda od željeza i čelika povećane su i za 60%, a u tvrtkama koje se bave prodajom ovih materijala predviđaju da bi moglo doći i do većih poskupljenja.

Kopirati
Drag cursor here to close