Nakon strmoglavog pada

Cijene nafte porasle prema 20 dolara

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila u plusu 39 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 19,72 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 6,24 dolara.
Gospodarstvo / Posao | 22. 04. 2020. u 16:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima nadomak 20 dolara, poduprte dobrovoljnim ali i mogućim prisilnim smanjenjem proizvodnje kako bi se prilagodila posustaloj potražnji zbog pandemije koronavirusa.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila u plusu 39 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 19,72 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 6,24 dolara.

Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 11,66 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 8,86 dolara.

Mogućnost da će ponuda biti veća od potražnja u najmanju ruku nekoliko mjeseci rezultirala je početkom tjedna najburnijom trgovinom u povijesti burzi. Tako je cijena barela u ponedjeljak prvi puta u povijesti potonula u negativan teritorij, što znači da su trgovci nudili naftu po cijeni nižoj od nabavne jer im se to više isplatilo nego da je skladište.

Cijene nafte padaju već dulje vrijeme zbog prekomjerne ponude koju su proizvođači koordinirano smanjivali sve dok se Rusija i Saudijska Arabija nisu sukobile oko prijedloga dodatnih rezova kako bi se ponuda prilagodila smanjenoj potražnji zbog pandemije koronavirusa.

Sukob je prerastao u cjenovni rat a gomilanje neprodanih barela rezultiralo je nestašicom skladišnog prostora.

Proizvođači su u međuvremenu postigli dogovor o smanjenju opskrbe za gotovo deset milijuna barela dnevno, ali potražnja je smanjena za 30 milijuna barela dnevno.

Najnovija je naznaka prekomjerne opskrbe podatak da su zalihe sirove nafte u prošlom tjednu porasle za 13,2 milijuna barela, prema izvješću Američkog instituta za naftu (API).

Stoga proizvođači signaliziraju da bi mogli poduzeti i dodatne korake.

Tako je Rusija jučer podsjetila da postoje mehanizmi putem kojih mogu ponovo otvoriti razgovore o smanjenju proizvodnje, bude li potrebno. Sličnu je poruku poslala i Saudijska Arabija, kazavši da je spremna poduzeti dodatne mjere s drugim proizvođačima.

Pridružio im se i Irak, iako je sljedeći redovni sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznica među neovisnim proizvođačima tek u lipnju.

Sjedinjene Države i druge zemlje također su ovog mjeseca također poručile da će manje crpiti, što bi poduprlo napore OPEC-a+.

Nada da bi i SAD mogao službeno smanjiti opskrbu donekle je splasnula nakon što su dva od ukupno tri regulatora u saveznoj državi Teksas odgodila glasanje o odluci kojom bi se proizvođače prisililo da smanje opskrbu, navodi Reuters.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim internetskim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 14,63 dolara, što znači da je bila 44 centa viša nego prethodnog dana trgovanja

Kopirati
Drag cursor here to close