Svjetska kriza

Cijene nafte pale ispod 45 dolara, trgovce zabrinjava oporavak potražnje

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 46 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 44,91 dolar. U gotovo istom je iznosu pala i na američkom tržištu, kliznuvši na 42,50 dolara.
Gospodarstvo / Posao | 20. 08. 2020. u 17:32

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 45 dolara zbog zabrinutosti za potražnju s obzirom na sumnje vodećih proizvođača i američke središnje banke u stabilan oporavak gospodarstva od koronakrize.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 46 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 44,91 dolar. U gotovo istom je iznosu pala i na američkom tržištu, kliznuvši na 42,50 dolara.

Pozornost tržišta zaokupila je objava ministara za naftu Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezinih partnera da će tempo oporavka tržišta nafte vjerojatno biti sporiji nego što se očekivalo, uz sve veći rizik dugotrajnog drugog vala pandemije.

OPEC+ traži od proizvođača koji u prethodnim mjesecima nisu smanjili opskrbu kao što je dogovoreno da je u kolovozu i rujnu srežu više, strahujući da bi oporavak potražnje od koronakrize mogao posustati.

"Fundamenti na tržištu nafte možda su se počeli normalizirati, ali napredak se uglavnom uočava u ponudi dok potražnja i dalje razočarava", konstatira Emily Ashford iz banke Standard Chartered.

Na zabrinutost za oporavak nadovezale su se izjave nekih dužnosnika američke središnje banke da će, s obzirom na posustali oporavak zapošljavanja, možda biti potrebno dodatno ublažiti monetarnu politiku.

"Svi putevi u globalnom i regionalnim gospodarstvima vode prema obuzdavanju virusa, ali još im se ne nazire kraj", rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

Američka vlada priopćila je u srijedu da je potražnja za gorivima u SAD-u pala više od dva milijuna barela dnevno, na 17,2 milijuna barela dnevno, prema podacima o isporukama.

Ukupna je potražnja u posljednja četiri tjedna bila 14 posto manja nego u istom prošlogodišnjem razdoblju a ljetna sezona putovanja primiče se kraju, što znači da će u predstojećem razdoblju dodatno oslabiti.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu iznosila 45,19 dolara, što znači da je pala 30 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Kopirati
Drag cursor here to close