Ekonomija

Britancima treba nova strategija: Male plaće i produktivnost

Produktivnost u Britaniji raste upola sporije nego u drugim bogatim zemljama, što za radnike u prosjeku znači 10.700 funti manja godišnja primanja
Gospodarstvo / Posao | 04. 12. 2023. u 07:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanija mora osmisliti novu ekonomsku strategiju kako bi dokončala 15-godišnje razdoblje pogoršanja životnog standarda i produbljivanja nejednakosti, upozorili su istraživački institut i utjecajni think tank, prenosi Hina.

Spora produktivnost

Produktivnost u Britaniji raste upola sporije nego u drugim bogatim zemljama, što za radnike u prosjeku znači 10.700 funti manja godišnja primanja, izračunali su zaklada Resolution i Centar za ekonomske rezultate pri Londonskoj školi ekonomije.

I vladajući torijevci i oporbeni laburisti obećali su potaknuti gospodarski rast uoči parlamentarnih izbora koji će biti održani iduće godine.

"Hvatanje koraka sa zemljama u skupini, poput Australije, Francuske i Njemačke, silno bi poboljšalo životni standard i povećalo bi godišnja primanja kućanstava u prosjeku za više od 8000 funti", tvrde analitičari.

Ministar financija 

Predlažu da se britanska trgovinska politika fokusira na jake kompanije u uslužnom sektoru i da se više ulaže u prijevoz u velikim gradovima poput Birminghama i Manchestera. Vlada mora riješiti i problem najnižih ulaganja u skupini G7, naglašavaju u izvješću koje će biti predstavljeno javnosti u prisutnosti ministra financija Jeremyja Hunta i šefa laburista Keira Starmera.

Porezni poticaji trebali bi ići na ruku u prvom redu novim tvrtkama, a građane treba poticati da hrabrije ulaze u poslovne rizike, uz veću naknadu za nezaposlenost ako njihov projekt ne uspije, preporučuju autori izvješća.

"Fatalizam bi bio neoprostiv", zaključio je izvršni direktor zaklade Resolution Torsten Bell.

Kopirati
Drag cursor here to close