Posla sve više

BiH nedostaje policajaca

"Upražnjeno je 135 radnih mjesta, dok su za pet policajaca donesena rješenja o prestanku radnog odnosa u ovoj godini. Pored toga, do kraja 2023. planiran je prestanak radnog odnosa za još 11 radnika", navela je SIPA.
Gospodarstvo / Posao | 03. 08. 2023. u 11:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odlazak radnika, umirovljavanje, ali i izostanci s posla zbog bolovanja dovode do manjka kadra u policijskim agencijama na nivou BiH, zbog čega Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH traže dozvolu od Savjeta ministara za zapošljavanje 80 policajaca.

Naime, u odluci o utvrđivanju plana prijema kadeta u policijske agencije na nivou institucija BiH u 2023. godini, koja se nalazi u fazi konzultacija, navedeno je da bi redovi Direkcije za koordinaciju policijskih tijela trebalo da budu ojačani s 50 policajaca, dok bi SIPA trebalo da zaposli 20 policajaca i deset mlađih inspektora.

Nema radnika

U istoj odluci navedeni su i razlozi zbog kojih nadležne policijske agencije traže nova zapošljavanja, a to su odlazak radnika, prirodni odljev, umirovljanje, ali i česta bolovanja, prenosi Glas Srpske

Tako je pravilnikom o unutarnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela predviđeno 1.268 zaposlenih, od čega 1.135 policijskih službenika. Međutim, u Direkciji je trenutno popunjeno 731 radno mjesto.

"Direkcija traži 50 kadeta u početnom činu policajac, koje bi od rujna iduće godine uputili na školovanje u Agenciju za školovanje i stručno usavršavanje kadrova. To školovanje bi trebalo da traje do kraja ožujka 2025. godine", stoji u odluci.

Direkcija navodi da ima velikih problema zbog nedovoljnog broja policajaca te da će taj problem biti sve veći. Prema njihovim procjenama, do kraja ove godine bit će umirovljeno 17 policajaca, iduće 55, a 2025. oko 60 policajaca. Policajaca u njihovim redovima, predviđaju, bit će manje i zbog sporazumnog raskida ugovora o radu, umirovljavanja po osnovu invalidnosti te drugih razloga.

Sporno bolovanje 

"Nedostatak policajaca odražava se na normalan proces rada. Također, zbog trenutne situacije o pitanju priljeva migranata u BiH obavezni smo da određeni broj policajaca uputimo na ispomoć Graničnoj policiji. Uskraćeni smo za normalno organiziranje rada u svim dijelovima", navedeno je u Direkciji.

Pored toga, naglašavaju da je u prosjeku mjesečno na bolovanju oko 50 policajaca, a posla iz njihovih nadležnosti je sve više.

"Došlo je do povećanog obima posla iz naše nadležnosti i zbog otvaranja novih objekata diplomatsko-konzularne mreže, ali i kada je u pitanju pratnja novca Centralne banke, a znatno je povećan i obim osiguranja štićenih osoba, tako da je novo zapošljavanje opravdano", navode u Direkciji.

S druge strane, pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji SIPA sistematizirano je 680 radnih mjesta policajaca od kojih je trenutno popunjeno svega 545.

"Upražnjeno je 135 radnih mjesta, dok su za pet policajaca donesena rješenja o prestanku radnog odnosa u ovoj godini. Pored toga, do kraja 2023. planiran je prestanak radnog odnosa za još 11 radnika", navela je SIPA.

S nadležnima u ovim policijskim agencijama jučer nismo uspjeli da stupimo u kontakt, tako da nismo dobili odgovor koliko nedostatak policajaca utječe na poslove iz njihove nadležnosti.

I iz Granične policije BiH u prethodnom periodu u više navrata su navodili da im nedostaje policijskih službenika. Prema posljednjim procjenama koje su stizale s njihove adrese, potrebno im je oko 1.000 policajaca na granicama.

Kopirati
Drag cursor here to close