Kako do posla

BiH ima oko 2.000 detašmana za poslove u Njemačkoj

Gospodarstvo / Posao | 26. 04. 2023. u 14:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Njemačke savezne agencije za rad (Bundesagentur für Arbeit)  održali su danas u Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine (VTKBiH) seminar za predstavnike bh. kompanija koje na osnovu ugovora o djelu, odnosno detašmana, izvode radove u SR Njemačkoj.

Seminar je organiziran radi ostvarenja što bolje i efikasnije iskorištenosti detašmana u ovoj zemlji.

Predsjednik VTKBiH Zdravko Marinković je rekao da Komora već više od 25 godina, u suradnji s entitetskim komorama, uspješno obavlja poslove ovjere završnih suglasnosti za detaširane radnike, što je bitno doprinijelo razvoju bh. građevinarstva.

''Bosna i Hercegovina ima oko 2.000 detašmana i očekujemo da će u i narednom periodu biti značajan angažman naših kompanija u realizaciji tog kontingenta'', dodao je Marinković.

Pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Dragiša Mekić je istakao da je seminar odlična prilika za bh. privrednike da razjasne nedoumice, što će dovesti do bržeg i jednostavnijeg dobijanja dozvola.

Predstavnici Njemačke savezne agencije za rad govorili su o problematici detaširanih radnika i provođenju međudržavnog sporazuma između SR Njemačke i BiH koji tretira tu oblast, te zakonskim okvirima i svim ostalim pitanjima značajnim za realizaciju detašmana.

Nakon seminara održani su i bilateralni susreti predstavnika bh. kompanija i članova delegacije Njemačke savezne agencije za rad.

Kopirati
Drag cursor here to close