Novo doba

Američke kompanije zapošljavaju rekordne brojeve robota

U brojnim industrijama potražnja za zaposlenicima veća je od ponude pa su se mnoge kompanije okrenule robotima i automatizaciji poslovanja.
Gospodarstvo / Posao | 16. 11. 2021. u 08:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kontinuirano velika potražnja za proizvodima i nedostatak radne snage, kao i općenite promjene na tržištu uzrokovane pandemijom, utjecale su na povećanje potražnje za robotima.

Tijekom prvih devet mjeseci kompanije u SAD-u zaposlile su rekordan broj robota - oko 29 tisuća, što je povećanje od 37 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine te je više i u odnosu na do sada rekordnu 2017. godinu.

Kompanije jednostavno ne mogu pronaći ljude koje traže, zato se utrkuju u automatizaciji, objasnio je predsjednik Udruženja na naprednu automatizaciju Jeff Burnstein.

Osim nedostatka radne snage, roboti i automatizacija u brojnim su se industrijama pokazali isplativijima u odnosu na ljudsku radnu snagu. To se najbolje može vidjeti u automobilskoj industriji, u čijim su pogonima i tvornicama roboti ponajviše zastupljeni, i to godinama.

No prošle godine prvi je put prodaja robota u drugim industrijama premašila prodaju robota u automobilskoj industriji, a taj se trend nastavlja i ove godine. Pri tome treba naglasiti kako nije došlo do pada narudžba robota u autoindustriji - dapače, zabilježen je porast od 20 posto, već je potražnja za robotima u drugim industrijama rasla puno većom brzinom, većom od 50 posto.

Te brojke jasno pokazuju što možemo očekivati i u budućnosti - potražnja za robotima i automatizacijom rast će u brojnim sektorima i industrijama, čime će se ubrzati proizvodni procesi, ali i barem djelomično riješiti nedostatak radne snage, prenosi Zimo.

Svoj obol povećanoj potražnji za robotima dala je i pandemija jer, kako su objasnili na CNN-u, brojne kompanije više ne mogu vratiti radnike koje su izgubile zbog problema s koronavirusom pa su se okrenuli robotskoj alternativi.

Što se Hrvatske tiče, nedavno istraživanje koje su proveli McKinsey & Company u suradnji s McKinsey Global Instituteom pokazalo je da će zbog automatizacije i robotike te trendova potaknutih pandemijom do kraja desetljeća nestati oko 340 tisuća radnih mjesta.

No dobra je vijest da bi se isto toliko radnih mjesta moglo nadomjestiti zapošljavanjem ljudi u rastućim industrijama i na novim poslovima.

Kopirati
Drag cursor here to close