Što nas čeka?

Amazonov patent otkriva kako zamišljaju budućnost dostave

Kombinacija dostavnih kamiona ili kombija u kojima su smješteni dronovi koji će naručene predmete odnijeti na željenu adresu mogao bi biti jedan od načina dostave za nekoliko godina.
Gospodarstvo / Posao | 18. 07. 2021. u 13:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Amazon već godinama pokušava pronaći načine kako bi što brže i učinkovitije korisnicima dostavio proizvode koje kupe putem njihove stranice.

Testiraju tako dostavu putem bespilotnih letjelica, dostavu proizvoda u garažu pa čak i u prtljažnik automobila, a jedan od patenata koji su prijavili pokazuje zanimljiv koncept u kojem kombiniraju dostavu putem kamiona i dronova.

Prema tom patentu, u dostavnom centru u primarno vozilo, odnosno kombi, kamion ili slično dostavno vozilo postavili bi se predmeti za dostavu, ali i sekundarna vozila.

Takva vozila mogu biti, dakle, dronovi, ali i mali dostavni roboti i slična vozila koja će, nakon što kamion stigne na određeno mjesto, dovršiti dostavu, odnosno predmete odnijeti pred vrata osoba koje su ih naručile.

Vozač tako ne treba uopće napuštati vozilo i tražiti parking, već samo treba u vozilu pričekati koju minutu dok se dron vrati s misije dostave i onda može nastaviti dalje, javlja Zimo.

Prema patentu, sami dronovi ne bi trebali imati vlastite senzore, kamere i slično, već bi ih navodila tehnologija iz dostavnog kombija ili kamiona. Oni bi bili opremljeni uređajima poput kamera, LiDAR-a, radara i drugih senzora te sa softverom koji bi izračunavao najbolji put za dronove od mjesta parkinga do adrese za dostavu.

Te upute onda bi samo bežično poslali bespilotnoj letjelici, a na isti način bi se dron vratio do dostavnog vozila.

S obzirom na to da automobilska industrija ide u smjeru autonomije, takvim dostavnim vozilima možda uopće neće upravljati ljudi, već softver tako da bi se cjelokupan proces dostave - od vožnje kamiona do leta dronom i isporuke naručenih predmeta na kućnu adresu, mogao odvijati bez prisustva ljudi.

Hoće li Amazon jednom krenuti s realizacijom ovog patenta nije poznato, no jasno je kako će nastaviti s ulaganjem u istraživanje i razvoj novih načina dostave te da će se u budućnosti snažno fokusirati i na dostavu bespilotnim letjelicama.

Kopirati
Drag cursor here to close