Loši uvjeti rada

35% novinara u BiH radi 'na crno'

Novinari i mediji Bosne i Hercegovine su i u ovom teškom vremenu za čovječanstvo bili stalno na prvoj liniji obrane od virusa Covid 19
Gospodarstvo / Posao | 03. 05. 2020. u 12:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom 3. svibnja, Svjetskog dana slobode medija, Faruk Zupčević, predsjednik Društva novinara Bosne i Hercegovine, upućuje čestitke svim novinarima i medijskim radnicima u Bosni i Hercegovini, priopćeno je u nedjelju iz DNBiH.

Mediji i novinari, jedan su od glavnih stubova demokratskog društva i kao takvi imaju veliku odgovornost da istinito informiraju građane naše zemlje o svim procesima u vezi njihovog svakodnevnog života, te je nedopustivo da ih itko sprječava u tome.

Novinari i mediji Bosne i Hercegovine su i u ovom teškom vremenu za čovječanstvo bili stalno na prvoj liniji obrane od virusa Covid 19, informirajući građane o svim opasnostima i teškoćama koje su zaprijetile svijetu i do sada odnijele više od 270.000 života. Iako pandemiji ni izbliza nije kraj, mogli bismo reći da su novinari pravovremeno, profesionalno i odgovorno informirali građane, pri tom ne šireći strah i paniku, stoji u priopćenju.

Uvjeti u kojima rade novinari u Bosni i Hercegovini su teški, pa ipak prema nekim istraživanjima, mediji su institucije kojima građani najviše vjeruju. Naravno, navode, to je prilika i obaveza medija da se ojača njihova uloga kako bi se unaprijedio njihov položaj u društvu koji je sada jako loš.

Prema procjenama, 35% novinara u medijskoj zajednici Bosne i Hercegovine, koja ima više od 3.000 zaposlenih, radi na crno. Potpisani ugovori su nepovoljni. Najčešće na određeno vrijeme, bez uplaćenih doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje. Novinari najčešće rade za plaće koje se kreću od 300 do 500 eura. Sigurnost rada novinara je također upitna.

U proteklih 10 godina, prema podacima misije OSCE-a u BiH, evidentirano je blizu 500 napada na novinare. Prema izvještajima organizacije Reporteri bez granica o slobodi medija, BiH je na 58 mjestu, među 180 zemalja svijeta i najbolja je u regiji. Prema indexu sloboda medija, na osnovu kojeg je sačinjen izvještaj, stoji da Bosna i Hercegovina ima najliberalnije zakone o slobodi medija, ali njihova implementacija i realizacija je zakočena zasićenim pravosudnim sustavom, priopćeno je iz Društva novinara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close