22 škole traže radnike

Zavod HNŽ-a zatrpan oglasima za poslove u školama

Iako je Herceg najavio kako će se rješavati radno-pravni statusi djelatnika koji su godinama bili zaposleni na određeno vrijeme, natječaji koji su trenutno na Zavodu i dalje su raspisani za popunjavanje radnih mjesta na određeno.
Gospodarstvo / Posao | 18. 01. 2022. u 11:59 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je premijer Vlade HNŽ Nevenko Herceg u listopadu prošle godine obećao nove natječaje za prijem djelatnika u osnovnim i srednjim školam, oglasna ploča Zavoda za zapošljavanje HNŽ ovih je dana zatrpana oglasima za poslove u školama.

Tako samo na području Grada Mostara čak 22 škole traže nove djelatnike, šest srednjih i 16 osnovnih škola. Rekorder među njima je Srednja medicinska škola Sestara milosrdnica Mostar koja traži ukupno 45 izvršitelja.

Ništa od obećanja

Iako je Herceg tada najavio kako će se natječajima rješavati radno-pravni status djelatnika koji su godinama bili zaposleni na određeno vrijeme, natječaji koji su trenutno na Zavodu i dalje su, većim djelom, raspisani za popunjavanje radnih mjesta na određeno vrijeme, s rokom do 30. lipnja ove godine.

Tako od 45 djelatnika koje je s rokom do 21. siječnja raspisala Srednja medicinska škola u radni odnos na neodređeno vrijeme samo su tri pozicije za prosvjetne djelatnike.

Mostarske srednje škole najviše otvorenih pozicija imaju za djelatnike na određeno vrijeme, kao i pozicije na zamijeni, do povratka djelatnika s porodiljnog ili s funkcije.

Gimnazija fra Grge Martića raspisala je natječaj za prijem 28 djelatnika, od čega na neodređeno vrijeme prima samo četiri prosvjetna djelatnika, dok Srednja građevinska škola Jurja Dalmatinca od 26 raspisanih mjesta ima samo dvije pozicije za prosvjetnog djelatnika na neodređeno vrijeme.

Ništa drugačija situacije nije niti u Srednjoj školi likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića gdje od 14 pozicija dva su mjesta za prosvjetnog djelatnika za neodređeno, dok je Srednja ekonomska škola Joze Martinovića raspisala natječaj za 17 djelatnika od čega samo jedno mjesto je na neodređeno, i to nastavnika matematike.

Srednja elektrotehnička škola Ruđera Boškovića prima najveći broj prosvjetnih djelatnika na neodređeno, od 19 novih pozicija čak sedam je za ovu kategoriju.

Do 30. lipnja

U natječajima za osnovne škole, baš kao i u srednjim, najviše otvorenih pozicija je na određeno vrijeme, do 30. lipnja ove godine.

Tako od 23 djelatnika koja traži Treća osnovna škola samo su tri za prosvjetne djelatnike na neodređeno vrijeme kao i kod Osnovne škole Ivana Gundulića koja inače traži 22 nova djelatnika.

Po tri pozicije na neodređeno za prosvjetne djelatnike nude i: IV. osnovna škola (od 21 pozicije), Osnovna škola Mujage Komadine (od 13 pozicija), Petra Bakule (od 22 pozicije) i VI osnova (od 13 pozicija).

Po dva mjesta na neodređeno za prosvjedne djelatnike imaju O.Š. Kruševo (od 13 novih pozicija) i JU Osnovne škole Blagaj (od devet novih pozicija).

Najviše pozicija za prijem prosvjetnih djelatnika na neodređeno ima O.Š. Zalik i to pet od ukupno 25 otvorenih mjesta, dok pak O.Š. Cim od 11 otvorenih pozicija samo jedno mjesto je na neodređeno vrijeme, baš kao i O.Š. Ilić (od 15 novih pozicija) i O.Š. Ilije Jakovljevića (od 18 novih pozicija).

Osnovna škola djece s posebnim potrebama u Mostaru pak od četiri pozicije nema niti jednu za stručnog djelatnika na neodređeno.

Djelatnike traži i Univerzitet

Glazbena škola Ivana pl. Zajca Mostar do 25. siječnja otvorila je natječaj za 22 nove pozicije od čega na neodređeno za prosvjetnog djelatnika ima otvoreno samo jedno mjesto, učitelja solo pjevanja.

Javni natječaj za prijem u novi radni odnos raspisala je i  Karađoz-begova medresa s rokom do 22. siječnja i to za 20 novih djelatnika. 

Nove djelatnike traži i Međunarodna osnovna škola Mostar. Natječaj za upražnjena radna mjesta za šk. 2021/22. i 2022/23. godinu za tri izvršitelja otvoren je do 20. siječnja.

Pored osnovnih i srednjih škola, nove djelatnike traži i Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru koji je do 20, siječnja otvori natječaj za četiri izvršitelja.

  • Nastavnika u zvanje izvanredni profesor za područje: Društvene znanosti, polje: Pravo, grana: Europsko pravo
  • Nastavnika u zvanje izvanredni profesor za područje: Humanističke znanosti, polje: Povijest, grana: Srednji vijek, 1 izvršilac-redovno napredovanje (Fakultet humanističkih nauka).
  • Izbor/reizbor nastavnika u zvanje izvanredni profesor za područje: Tehničke znanosti, polje: Građevinarstvo, grana: Nosive konstrukcije, 1 izvršitelj (Građevinski fakultet).
  • Suradnika u zvanje viši asistent za područje: Tehničke znanosti, polje: Strojarstvo, grana: Proizvodno strojarstvo, 1 izvršitelj-redovno napredovanje (Mašinski fakultet).

Vlada HNŽ: Zapošljavamo osobe koje već rade u školama na određeno vrijeme

Vlada HNŽ-a oštro i u potpunosti odbacuje današnje netočno pisanje nekih medija u svezi sa zapošljavanjima odnosno trajnim rješavanjem radno-pravnih statusa u osnovnim i srednjim školama u gradovima i općinama Hercegovačko-neretvanske županije.

Kako je ranije na službenoj stranici Vlade uredno i objavljeno, u skladu sa zakonskom procedurom, predsjednik Vlade dr. sc. Nevenko Herceg dao je suglasnost Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i športa na otvaranje postupka zapošljavanja na neodređeno vrijeme ukupno 227 školskih djelatnika u osnovnim i srednjim školama diljem HNŽ-a, različitih sprema i zvanja. Broj i prioriteti radnih mjesta utvrđeni su u koordinaciji i po prijedlogu ravnatelja škola, u skladu s potrebama njihovih kolektiva.

Škole su,  svaka pojedinačno, u suglasju s resornim ministarstvom, dužne raspisati i provesti ukupnu natječajnu proceduru odnosno realizirati predmetna zaposlenja. Kao što je iz Vlade već komunicirano, riječ je uglavnom o osobama koje već rade u školama na određeno vrijeme, i dugi niz godina (5, 10 pa i više) čekaju na konačno rješavanje njihovih radno-pravnih statusa.

Dok je škola odnosno resorno ministarstvo dužno pribaviti suglasnost predsjednika Vlade za raspisivanje natječaja za prijem djelatnika na neodređeno vrijeme, isto nisu dužni tražiti kod zapošljavanja na određeno odnosno tu proceduru rješavaju samostalno, u skladu s potrebama svake pojedine škole.

Vlada nije odgovorna i nema utjecaj na vrijeme postupanja ravnateljstva škola nakon dane suglasnosti.

Proizvoljno ''pokupiti'' objavljene natječaje s oglasne ploče Službe za zapošljavanje i napraviti tekst sličan današnjem nikako ne koristi ni društvu ni zaposlenicima škola i ne ide u smjeru točnog informiranja javnosti. Zbog odgovornosti koju imamo prema našoj društvenoj zajednici primorani smo na ovu reakciju i demanti netočnih navoda.

Čak i uz neočekivanu neugodnost današnjeg pisanja, i ovom prigodom ističemo neskriveni ponos jer smo imali hrabrost i sposobnost riješiti ovaj naslijeđeni problem nakon toliko godina čekanja, time i vitalno pomoći životima 227 naših sugrađana i njihovih obitelji.

Kopirati
Drag cursor here to close