U Stocu

Otvoren sajam ''Hercegovački plodovi Mediterana''

Tradicionalnu sajamsku manifestacija "Hercegovački plodovi Mediterana" otvorio je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine Kemal Hrnjić.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 06. 10. 2023. u 15:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Stocu je u petak otvoren 15. po redu sajam "Hercegovački plodovi Mediterana" koji je okupio oko stotinu izlagača. Sajam je poljoprivredno turističkog karaktera i fokus su mediteranske kulture; šipak, smokva, maslina, med i ljekovito bilje, te njihove prerađevine.

Tradicionalnu sajamsku manifestacija "Hercegovački plodovi Mediterana" otvorio je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine Kemal Hrnjić.

''Ovdje smo prije svega da podržimo poljoprivredne proizvođače i potaknemo ih da ostanu na svojim imanjima, nastave se baviti poljoprivredom ali i da pokušamo animirat mlade ljude da se bave tom granom gospodarstva. Smatram da proizvodnja hrane u ovoj zemlji nema alternative i da nam je potreban mlađi naraštaj koji bi preuzeo ovu proizvodnju te tako održao i sela'', naglasio je federalni ministar.

Poticanje agro panela

Dodao je kako istodobno resorno ministarstvo želi potaknuti agro panele u poljoprivredi i sve ono što ovo ministarstvo poljoprivrede predstavlja kao strategiju razvoja, a što mogu primijeniti upravo u Hercegovini.

Zoran Raič, predsjednik Udruge Hercegovački plodovi Mediterana kaže kao je manifestacija jedinstvena po asortimanu na ovim područjima.

''Fokus je na šipku, maslinama, odnosno na mediteranskim kulturama, ali na sajmu su i razne prerađevine, te mesni i mliječni proizvodi, rukotvorine i dr.'', kazao je Raič.

Po njegovim riječima, na sajmu sudjeluje oko stotinu izlagača, a u dva dana sajamske manifestacije organizatori očekuju 3 do 4 tisuće posjetitelja.

''Dugogodišnja ideja o nastavku poticanja sadnje mediteranskih kultura započetih 1840. godine, ostvarila se 2008. godine kroz manifestaciju 'Hercegovački plodovi Mediterana'. Tek 2008. godine stvoreni su uvjeti za održavanje, po mnogim posjetiteljima uspješne manifestacije, uz veliku podršku Grada Stoca, i šire društveno političke zajednice'', podsjetio je Raič.

Asim Halilović, izlagač mliječnih proizvoda iz Konjica, koji je prvi put na sajmu, ističe kako je zadovoljan odazivom posjetitelja i kupaca.

''Izložio sam sir s Visočice, masni, kravlji, kajmak iz mjeha, svježi sir.... Sve je povoljno za onoga tko ima para, a za one koji nemaju kao što su umirovljenici može i popust'', poručuje Halilović.

Zadovoljni odazivom kupaca

Ljiljana Badalić iz Mostara ili poznatija kao Lily ružice Design kaže da je drugi put na sajmu i više je nego zadovoljna odazivom kupaca njezinih rukotvorina.

Inače, sajamska manifestacija predviđena je za sve uzraste te će stariji imati priliku okusiti svu raskošnu paletu kvalitetnih prerađevina od šipka, smokve, masline, a za najmlađe je u ponudi nezaboravna vožnja vlakićem kroz Stolac.

Kao i prethodnih godina, u sklopu sajamske manifestacije održat će se i stručna radionica na temu "Agroturizam - izazovi i mogućnosti za grad Stolac", a najuspješnijim izlagačima bit će dodijeljena također priznanja i nagrade.

Ulaz na sajam je besplatan, a trajat će do subote poslijepodne.

Glavni organizatori sajma su Udruga Hercegovački plodovi Mediterana i Grad Stolac, uz pomoć JU Radimlja i JU Centar za kulturu i sport.

Kopirati
Drag cursor here to close