Niske temperature i biljke

Kako mraz uzrokuje štetu ?

Posljedica i šteta uzrokovana niskim temperaturama na plodovima jezgričavog i koštičavog voća je tamnjenje plodova koji gube tvrdoću i oblik, s vremenom se smežuraju i otpadnu.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 31. 12. 2022. u 21:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uslijed djelovanja niskih temperatura dolazi do razaranja biljnog tkiva kao posljedica stvaranja kristala leda unutar staničnih sokova. Ovisno o duljini trajanja hladnoće i fenofaza u kojoj se biljka nalazi osjetljivost biljke na negativne temperature raste.

Općenito cvjetni pupovi i tek zametnuti plodovi najosjetljiviji su organi na voćkama i ako u to vrijeme nastupe mrazevi dolazi do djelomičnog ili potpunog propadanja cvjetnih pupova i plodova, a kao posljedica javlja se smanjeni ili nikakav rod, piše Agroportal.hr.

Posljedica i šteta uzrokovana niskim temperaturama na plodovima jezgričavog i koštičavog voća je tamnjenje plodova koji gube tvrdoću i oblik, s vremenom se smežuraju i otpadnu. Na zametnutim plodovima voća koji su manje oštećeni, štete su vidljive kasnije na plodovima u obliku raznih prstenova ili prevlaka. U nasadima oraha štete su vidljive u obliku posmeđenja i sušenja na vrhovima izbojaka ili cijelih izboja, što u konačnici dovodi do gubitka roda.

Vinogradi koji su u fazi pojave i razvoja grozdića, posebno su osjetljivi na niske temperature, dok su u povrćarskoj proizvodnji najviše osjetljive sjemenke koje se nalaze u fazi klijanja, mlade biljke koje tek niču ili su nikle, te rano posađene presadnice. Također najosjetljivija fenofaza u jagodama je puna cvatnja i zametnuti plodovi.

Zaštita voćaka protiv mraza je kompleksna i ovisi o vrijednostima temperatura te vremenu zadržavanja hladnog zraka.

Kopirati
Drag cursor here to close