Zdravstveno osiguranje HNŽ

Zavod u minusu zbog pandemije i Aluminija

Zanimalo nas je i zašto se zavod odlučio na kupovinu jednog skupocjenog automobila ako su, prema izjavama, u lošem stanju četiri automobila.
Gospodarstvo / Novac | 02. 03. 2021. u 09:35 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Gašenje Aluminija je samo jedan od razloga zbog kojih je Zavod imao manjak prihoda u odnosu na Plan. Manjak prihoda u odnosu na Plan u najvećoj mjeri uzrokovan je situacijom koju je prouzročila pandemija prouzrokovana pojavom COVID – 19'', rekli su za Bljesak.info iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije, koji je, prema službenom izvješću, ostvario 9.067.147 KM prihoda u odnosu na planirano.

Tko je dužan?

Iz Zavoda kažu kako su porezni obveznici s najvećim dugovanjima ''tvrtke koje su od 2006.- 2010. godine zaključile sa Zavodom zdravstvenog osiguranja HNŽ Sporazume, odnosno Anekse Sporazuma o obročnoj otplati duga temeljem Zakona o djelomičnom otpisu dospjelih a ne naplaćenih potraživanja za socijalno osiguranje''.

''Dugovanja ovih tvrtki u 2020. godini iznose  15.955.699 KM. Na žalost većina tih obveznika je u stečaju, a neke od njih su Hidrogradnja, JKP Jablanica, FD Sarajevo, Granit i druge'', rečeno nam je iz Zavoda.

Zanimalo nas je i zašto se zavod odlučio na kupovinu jednog skupocjenog automobila ako su, prema izjavama, u lošem stanju četiri automobila.

Na pitanje je li se moglo kupiti po cijeni jednog skupocjenog više jeftinijih vozila kako bi se vozni park u potpunosti obnovio, rečeno nam je kako je posljednje službeno vozilo u Zavodu kupljeno prije osam godina.

Automobili i uposleni

''Za cijenu koštanja vozila za koje je raspisan tender Zavod nije mogao obnoviti vozni park jer cilj Zavoda nije prodati vozila stara više od 12 godina i ponovno kupiti polovna vozila čijom kupnjom bi realno ostao rizik ispravnosti i potencijalnih dodatnih ulaganja u ista. Naš cilj je dugoročno riješiti pitanje voznog parka Zavoda i nabaviti automobile koji imaju garanciju tako da izbjegnemo dodatne nepotrebne troškove održavanja barem narednih pet godina'', kažu iz Zavoda.

Zanimao nas je i broj uposlenih po bilo kakvoj vrsti ugovora za 2019., 2020. te 2021. godinu.

''Za razdoblje za koje tražite podatke bitno je kazati kako je do 2020. godine vrijedila sistematizacija iz 2015. godine sukladno kojoj je Zavod imamo 139 sistematiziranih radnih mjesta. Godine 2020. usvojena je nova sistematizacija temeljem koje Zavod ima 149 sistematiziranih radnih mjesta'', rekli su nam u Zavodu.

Kažu kako su u 2019. godini u Zavodu radila 124 radnika temeljem ugovora na neodređeno vrijeme i sedam radnika radi temeljem ugovora na određeno vrijeme. U 2020. godini Zavod je, navode, imao 135 radnika temeljem ugovora na neodređeno vrijeme i 11 radnika temeljem ugovora na određeno vrijeme (zamjene i pripravnici).

Prenesena sredstva

''Trenutno Zavod ima 133 radnika radi temeljem ugovora na neodređeno vrijeme i 13 radnika radi temeljem ugovora na određeno vrijeme (zamjene, pripravnici)'', rekli su za Bljesak.info iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije.

Podsjećamo, nakon što je Upravno vijeće Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije održalo tridesetu redovitu sjednicu, priopćeno je kako su ukupni prihodi i primici Zavoda za 2020. godinu iznosili 147.618.160 KM što je za 2,71% niže od iznosa predviđenog Izmjenama i dopunama Financijskog plana (Rebalans ) za 2020. godinu.

Direktor Zavoda, Rade Bošnjak, rekao je kako su u Rebalans za 2020. godinu uvrštena prenesena sredstva iz ranijih razdoblja u iznosu od 10.800.000 KM.

Prebacivanje novca

''Upravo iz ovih sredstava pokriven je negativni financijski rezultat, a sve obveze Zavoda su u cijelosti i pravovremeno ispunjene. Preostala prenesena sredstva iz ranijeg razdoblja Zavod planira utrošiti na način da će jedan dio sredstava izdvojiti za pomoć zdravstvenim ustanovama u borbi protiv COVID – 19 (3.000.000 KM ), dok će drugi dio sredstava (2.849.693 KM ) zadržati kao instrument pokrića rizika u slučaju nižeg izvršenja planiranih prihoda u 2021. godini, jer nam je cilj, unatoč svim poteškoćama s kojima se susrećemo i koje očekujemo, zadržati dostignutu razinu financiranja zdravstvenih ustanova i nastaviti povećavati prava osiguranika'', kazao je Bošnjak.

Dodajmo i da Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a kupuje novu limuzinu u vrijednosti od 59.829 KM bez PDV-a, što ovu kupovinu, prema podacima Baze službenih automobila, čini trećom najskupljom nabavom službenog putničkog vozila od početka godine.

Zavod je objavio kako traži automobil proizveden 2021. godine, crne metalik boje s dizel-motorom, a od ostale opreme, između ostalog, vozilo treba posjedovati komande na volanu za upravljanje mobilnim telefonom i bežično punjenje telefona.

Alenka Ban iz Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a povodom ove nabavke rekla je kako je stručna služba Zavoda napravila analizu stanja svih službenih vozila ove institucije i utvrdila da su četiri vozila, od njih šest kojima Zavod raspolaže, u djelomičnom ili potpunom kvaru, pa su iz tog razloga donijeli odluku o obnavljanju voznog parka.

Kopirati
Drag cursor here to close