Privremeno financiranje

Zaposleni u institucijama neće ostati bez plaća

''I ranije smo pojasnili da će srpski predstavnici u institucijama BiH sudjelovati u donošenju samo onih odluka koje su u interesu građana. Kako ne bi doveli u pitanje primanja velikog broja zaposlenih odobrit ćemo odluku o privremenom financiranju''
Gospodarstvo / Novac | 29. 12. 2021. u 09:03

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara donijet će sutra odluku o privremenom financiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza za prvi kvartal 2022. godine, čime se stavlja točka na spekulacije da bi više od 20.000 zaposlenih u zajedničkim institucijama već u siječnju moglo ostati bez posla i naknada, potvrdio je predsjedavajući Zoran Tegeltija.

Tegeltija je za "EuroBlic" istaknuo da zaposleni u institucijama BiH ne treba brinuti jer će se ta točka naći na dnevnom redu već sutra.

''I ranije smo pojasnili da će srpski predstavnici u institucijama BiH sudjelovati u donošenju samo onih odluka koje su u interesu građana. Kako ne bi doveli u pitanje primanja velikog broja zaposlenih odobrit ćemo odluku o privremenom financiranju za naredni kvartal 2022. godine'', objasnio je Tegeltija, prenosi Srna.

On se nada da će za razliku od ove godine, u 2022. godini biti usvojen proračun BiH i da više neće biti potrebno donositi odluke o privremenom financiranju.

Tegeltija je izrazio žaljenje što proračun za 2021. godinu nije usvojen, podsjetivši da je Vijeće ministara u ovoj godini ustvrdio dva nacrta proračuna institucija za 2021. Jedan od tih nacrta je Predsjedništvo BiH vratilo na doradu, a drugi je još u parlamentarnoj proceduri.

Tegeltija je naveo da su drugi nacrt uskladili s instrukcijama iz Predsjedništva BiH i uputili u parlamentarnu proceduru gdje se i dalje nalazi.

S obzirom na to da ne postoji ni realno vrijeme kada se može usvojiti taj proračun, niti postoji politička suglasnost, kako je rekao Tegeltija, jasno je da proračun za 2021. godinu neće biti ni usvojen.

Proračun zajedničkih institucija, naveo je, u najvećoj mjeri se odnosi na tekuće poslovanje i osbna primanja zaposlenih, a relativno mali dio sredstava se izdvaja za kapitalna ulaganja i podrške kroz određene grantove i transfere nevladinom sektoru, sportskim, kulturnim i drugim institucijama.

Tegeltija je naveo da će te institucije zbog toga što proračun za 2021. godinu nije usvojen ostati bez tih sredstava.

''Međutim, najžalije mi je činjenice da zbog neusvajanja proračuna nećemo moći pomoći zdravstvenom sektoru ni u Republici Srpskoj ni u Federaciji FBiH. Podsjetit ću da smo u proračunu za 2021. godinu planirali izdvojiti gotovo 30 milijuna KM za direktnu pomoć zdravstvenom sektoru, koji trpi ogromne troškove kao posljedica borbe protiv covida'', istaknuo je Tegeltija.

Kopirati
Drag cursor here to close